Australië transporteert alle vluchtelingen naar andere eilandstaten in de Stille Oceaan (accidentalaussie.wordpress.com)

Australiërs ontevreden over beleid klimaat en vluchtelingen

De Australiërs, die op 2 juli 2016 naar de stembus gaan, zijn ontevreden over het vluchtelingen- en klimaatbeleid van premier Malcolm Turnbull. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse bureau Pew Research.

woensdag 22 juni 2016 15:12
Spread the love

Van de door het Amerikaans onderzoeksbureau Pew Research geënquêteerde Australiërs is slechts 40 procent is het eens met Turnbulls vluchtelingenbeleid en ongeveer een derde steunt zijn klimaatbeleid. De kiezers staan wel in meerderheid achter zijn internationale beleid, waaronder zijn houding ten opzichte van China, de VS en terrorisme. De Australiërs tonen zich ambivalent over inmenging in wereldwijde problemen. Ongeveer de helft (49 procent) zegt dat Australië zich met zijn eigen problemen moet bemoeien, terwijl 45 procent vindt dat Australië andere landen moet helpen.
Wat betreft het vluchtelingenbeleid maken de kiezers zich onder meer zorgen over de negatieve retoriek over vluchtelingen. Het verschil tussen de verschillende partijen is groot: van de liberale kiezers keurt 64 procent het vluchtelingenbeleid goed, van de sociaaldemocraten van Labor 26 procent en van de Groenen slechts 10 procent.

 

Eerste minister Turnbull krijgt de minste goedkeuring voor zijn milieubeleid. Meer dan de helft van de Australiërs (54 procent) keurt zijn beleid op het gebied van klimaatverandering af. Slechts 32 procent is hier positief over. Hoewel Turnbull voorstander is van klimaatactie, kreeg hij scherpe kritiek van leiders van de Labor Party, die vinden dat hij niet genoeg doet. Ook onder zijn eigen liberale aanhang is de steun niet groot: slechts 53 procent staat achter zijn milieubeleid.

Bron: As Elections Near, Most Australians Trust Turnbull’s Handling of World Affairs

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!