Op 3 maart 2016 werd de bekende milieu- en mensenrechtenactiviste Berta Cáceres vermoord in Honduras. Sinds de door de VS ondersteunde staatsgreep van 2009 worden in Honduras journalisten, activisten en vakbondsmensen systematisch vermoord (qcostarica.com)

2015 dodelijkst jaar voor milieuactivisten sinds 2002

In 2015 vonden 185 milieuactivisten de dood tijdens het uitoefenen van hun acties, het hoogste aantal sinds de internationale waakhondorganisatie Global Witness in 2002 deze moorden specifiek begon op te volgen. Het gaat daarbij alleen om officieel bevestigde cijfers. Het echte cijfer ligt veel hoger.

maandag 20 juni 2016 16:23
Spread the love

Volgens de milieu- en mensenrechtenorganisatie Global Witness is het aantal officieel bevestigde gedode milieuactivisten in 2015 gestegen tot 59 procent ten opzichte van 2014. Dat cijfer betreft 185 activisten in 16 landen die vanwege hun activiteiten op het vlak van de bescherming van het milieu werden vermoord.

Wereldwijd werden milieuactivisten vermoord terwijl ze optraden tegen illegale houtkap, zich verzetten tegen de productie van palmolie en andere industriële ontwikkelingsprojecten, of voor de landrechten van hun gemeenschap opkwamen.

Volgens campagneleider Billy Kyte, de auteur van het rapport On Dangerous Grounds  is dit de hoogste dodentol sinds 2002, het jaar dat Global Witness vermoorde activisten begon te tellen.

Het land waar de meeste doden vielen, is Brazilië met 50 bevestigde moorden op milieuactivisten. “Het aantal doden kan echter nog veel hoger liggen dan de 185 slachtoffers”, zegt Kyte, omdat “er veel regio’s zijn van waaruit we geen informatie krijgen omdat er mediarepressie geldt zoals in China, Centraal Azië en bepaalde delen van Afrika.”

Collaboratie tussen industrie en overheid

In de Filipijnen vonden 33 activisten de dood, waaronder 25 leden van het volk der Lumad, die oppositie voerden tegen mijnbouw in de regio Mindanao. Onder de doden waren drie leiders van de Lumad: Emerito Samarca, Dionel Campos en Bello Sinzo. Campos en Sinzo werden “publiekelijk geëxecuteerd voor de ogen van hun gemeenschap”, zegt Kyte.

“De daders werden geïdentificeerd en maakten deel uit van een paramilitaire groep die voor de mijnbouwbedrijven in de regio werkt. Mensen van deze paramilitaire groepering werden later gezien terwijl ze aan het drinken waren met leden van het Filipijnse leger”, zegt Kyte om situaties van collaboratie tussen industrie en overheid te benadrukken.

Moorden ten bate van westerse investeringen

“Ook globale economische krachten spelen mee in het hoge dodenaantal”, zegt Kyte, “in het westen is de vraag naar producten groot, maar zelden vragen we ons ook af vanwaar die wel komen.” Westerse investeringsprojecten die het niet al te nauw nemen met de landrechten of de rechten van de inheemse bevolking, zijn volgens Kyte een andere oorzaak voor het hoge aantal doden in 2015. Als voorbeeld verwijst hij naar de Nederlandse en Finse ontwikkelingsbanken FMO en Finnfund die de Agua Zarca-dam financierden, een waterkrachtproject in Honduras.

Voor de bouw moest een rivier wijken die erg belangrijk is voor de inheemse gemeenschap van de Lenca. Milieuactiviste Berta Cáceres, zelf een Lenca, die in 2015 de prestigieuze Goldman Environmental Prize won, werd na jaren van bedreigingen in maart 2016 vermoord. Nadat enkele weken later ook haar collega Nelson Garcia vermoord werd, schortten zowel de Nederlandse FMO als het Finse Finnfund hun betalingen aan dit project op.

Bronnen: 

2015 sees unprecedented killings of environmental activists

Global Witness Report 2016: On Dangerous Grounds

take down
the paywall
steun ons nu!