Opinie -

Cannabisconsumenten zijn geen criminelen

Hoofdcommissaris Peter Muyshondt schreeuwde vorige weekend in De Standaard om de legalisering van drugs. Hij verloor zijn broer aan een overdosis en getuigde over de stigmatisering van drugsconsumenten. Ook Cannabis Social Clubs ’Trekt Uw Plant’ en ’Mambo’ pleiten in een nieuwe blauwdruk voor een dringende, wettelijke cannabisregulering. Thuisteelt reguleren en bescherming van Cannabis Social Clubs en medicinale cannabisconsumenten zijn hiervoor de basisprincipes.

vrijdag 10 juni 2016 10:37
Spread the love

Peter Muyshondt is criminoloog, hoofdcommissaris en directeur operaties bij de lokale politie Voorkempen. Vorig weekend ijverde hij in De Standaard voor de legalisering van cannabis en andere drugs.(1)

Hij verloor zijn broer aan een overdosis en getuigde dat die het niet verdiende om gestigmatiseerd en bekeken te worden als een bandiet, een onderkruiper die buiten de samenleving staat. Verder verwijt Muyshondt het systeem dat politiemensen getraind zijn om druggebruik als crimineel gedrag te beschouwen. Hij legt uit dat druggebruik geen crimineel gedrag is, maar veeleer een gezondheidskwestie.

Medisch gebruik cannabis

In de afgelopen week nog, ervoeren twee leden van Trekt Uw Plant de door Muyshondt beschreven stigmatiserende vernedering van het huidige drugsbeleid. Beide personen consumeren cannabis om medische redenen. Eén daarvan kampt met terminale kanker. De thuisteelt was niet succesvol, dus kozen ze verder voor een lidmaatschap bij Trekt Uw Plant. Toch werd het kweekmateriaal, dat ze nog in huis hadden en enkele persoonlijke spullen tijdens twee verschillende politieacties in beslag genomen.

Trekt Uw Plant vzw liet, als eerste Belgische Cannabis Social Club, de grondregels van haar vereniging in 2006 in het Belgische Staatsblad publiceren. In deze cannabisvereniging verzorgen verschillende leden op biologische wijze hun eigen plant en die van andere leden in kleinschalige persoonlijke kweekplaatsen. Binnen de club is er steeds slechts één plant per lid in teelt, zoals de ministeriële richtlijn voorschrijft. Deze club met 430 leden, kende tweemaal vervolging, maar ook tweemaal vrijspraak aan het Antwerpse Hof van Beroep.

Cannabis social Clubs

Mambo Social Club vzw verging het minder rooskleurig. De afdeling Limburg van Trekt Uw Plant liet de statuten van haar vereniging in 2013 in het Staatsblad publiceren. Zo ontstond de tweede Belgische Cannabis Social Club. Hetzelfde jaar al nam de politie actie tegen de vereniging, wat in 2014 leidde tot een veroordeling met opschorting van straf. De club ging in beroep maar kreeg begin dit jaar niet de verwachte vrijspraak. Mambo wordt gedwongen de vzw te ontbinden.

In tijden waarin het cannabisdebat internationaal luid klinkt en waarin er een wereldwijde trend van cannabislegalisering is, kan het niet zijn dat in ons land cannabisconsumenten nog steeds politie over de vloer krijgen of dat cannabisverenigingen worden vervolgd. Het is duidelijk dat het huidige cannabisbeleid indruist tegen de bescherming van de rechten van de mens en diens fundamentele vrijheden. En het is een inefficiënte inzet van onze overheidsmiddelen.

Wettelijke regulering

Trekt Uw Plant vzw en Mambo Social Club vzw roepen op tot een dringende, wettelijke regulering van cannabis in België. Ze pleiten in een blauwdruk  aan de beleidsmakers voor de regulering van thuisteelt en de bescherming van Cannabis Social Clubs en de medicinale cannabisconsument. (2)

De regulering kan gerust ‘niet-commercieel’ zijn, kan belastinggeld opleveren en ze moet de onduidelijkheden van de ministeriële richtlijn van elf jaar geleden wegnemen.

 

Stefan Van der Mussele is bestuurslid Trekt Uw Plant vzw en Michel Degens is
voorzitter van Mambo Social Club vzw

(1) Politiecommissaris pleit voor legalisering drugs 

(2) Meer info over de blauwdruk vind je hier

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!