Ed Miliband, Labour-voorzitter bij de nederlaag van mei 2015.

Labour-nederlaag 2015 niet veroorzaakt door ‘te linkse koers’

De Britse Labour-partij heeft de parlementsverkiezingen van 2015 niet verloren door haar te linkse koers, zoals media en analisten toen stelden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Oxford. Ook de persoonlijkheid van toenmalig partijvoorzitter Ed Miliband bleek geen doorslaggevende rol te spelen.

dinsdag 7 juni 2016 16:34
Spread the love

De zware nederlaag van Labour tijdens de Britse verkiezingen van mei 2015 is geen direct gevolg van een zogenaamd te linkse koers van Labour onder toenmalig voorzitter Ed Miliband. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Oxford in een nieuw rapport

Volgens media en analisten was de slechte verkiezingsuitslag van Labour bij de parlementsverkiezingen op 7 mei 2015 een afstraffing van hun ‘te linkse koers’. Dezelfde stelling werd steevast door commentatoren herhaald om de kandidatuur, en later ook de verkiezing van Jeremy Corbyn tot partijvoorzitter te bekritiseren.

“Britten zijn links ingesteld”

Uit het onderzoek van Oxford University naar de kiesintenties van de Britten blijkt echter dat de meerderheid van de Britten wel degelijk veel belang hecht aan een eerlijkere samenleving die gebaseerd is op gelijkwaardigheid en sociale rechtvaardigheid. De meerderheid van de kiezers blijkt zich op het politieke spectrum zelfs dichter te situeren bij Labour dan bij de Conservatieven van huidig Brits premier David Cameron, die bij de verkiezingen vorig jaar een parlementaire meerderheid veroverde.

“Hoewel thema’s als migratie, welvaart en leiderschap een belangrijke rol speelden in de eindresultaten, lag de belangrijkste oorzaak van de nederlaag bij de negatieve manier waarop de kiezer de competentie en het woordgebruik van Labour percipieerde”, stelt het rapport. 

“Nederlaag ook niet de schuld van Miliband”

De studie ontkracht verder een andere stelling van politieke commentatoren, namelijk dat de persoonlijkheid van toenmalig partijvoorzitter Ed Miliband een belangrijke rol heeft gespeeld in de nederlaag van zijn partij. “Zelfs als Miliband zijn standpunten verdedigd had met even veel charisma als zijn tegenstrever David Cameron, had Labour maximaal anderhalf procent hoger gescoord. Dat zou lang niet genoeg geweest zijn om de verkiezingen te winnen”, besluiten de onderzoekers.

Deze studie bevestigt indirect ook waarom de uitgesproken linkse Jeremy Corbyn na de parlementaire verkiezingen partijvoorzitter kon worden, ondanks analyses die stelden dat Labour net meer op moest schuiven naar het centrum om kiezers terug te winnen. Sinds de aanstelling van Corbyn steeg de partij geleidelijk aan terug in de peilingen, en op dit moment staan ze zelfs op gelijke hoogte met de conservatieven.

Bron: The Independent

take down
the paywall
steun ons nu!