Klasseonderwijs terug van weggeweest

Klasseonderwijs terug van weggeweest

dinsdag 31 mei 2016 17:35
Spread the love

De Vlaamse regering heeft duidelijk niet begrepen dat kinderen onze toekomst zijn. Daar nog eens bij worden  ouders die kinderen hebben in het hoger onderwijs in het nieuwe systeem extra benadeeld. Het enige wapen dat kinderen uit de arbeidende klasse hebben om zich een menswaardige plaats in de maatschappij te verzekeren is vorming. Ze zijn nu immers niet in het juiste bed geboren en MOETEN studeren voor hun toekomst. In een welstellend milieu geboren determineert meer je toekomst dan je studie-ijver, als mijn vader koning was dan was ik nu prins.

Met studeren en zelf keihard studeren daar is niks mis mee, men moet wel de kansen krijgen.

Het nieuwe systeem stapt eigenlijk niet af van het huidige “klassesysteem” de gegoeden volgen ASO, ook al moeten ze veelvuldig bissen, want zij moeten later naar den unief de anderen moeten tevreden zijn met kortere studieloopbanen want langer studeren wordt onbetaalbaar.

Zelf weet ik waarover ik spreek.

Ik mocht in de jaren 60 naar het college, de dorpsonderwijzer vond mij een goede leerling, mijn ouders volgden zijn advies.

Ik kwam terecht in een school waar de leraar vroeg: Ligt het bureau van je vader er even slordig bij als jouw schoolbank? Ik hoorde het in Keulen donderen, mijn vader zijn bureau waren de ovens van een staalgieterij. Uiteindelijk kwam ik in het huidige TSO terecht en ontmoette er de vriendjes van het dorp allemaal jongens uit dezelfde  parochie die bevolkt was met werknemers die om den brode naar de fabriek gingen. Ik woelde me daar thuis. Door de toenmalige doorgroeimogelijkheden werd in industrieel ingenieur, met dank aan mijn ouders die dit mogelijk maakten maar ook dank aan de toenmalige politiek die de democratisering van het onderwijs in de praktijk bracht.

Vandaag ben ik echt ongerust, ik denk dat kinderen van vandaag die tot “mijn” klasse behoren niet dezelfde kansen zullen krijgen.

Gelukkig zijn er organisaties zoals de vakbonden ACV  – ABVV en politiek partijen zoals o.a. de PVDA-PTB en……… die zich ons lot aantrekken we moeten hen volmondig steunen.

take down
the paywall
steun ons nu!