Seksverbod werkt niet in strijd tegen hiv

Het is geen goed idee om seksuele onthouding te prediken met de bedoeling hiv tegen te gaan. Dat stelt een nieuwe studie.

maandag 30 mei 2016 08:50
Spread the love

Sommige aidscampagnes benadrukken het belang van seksuele onthouding of trouw aan één partner om hiv-besmetting tegen te gaan. Onder meer The President’s Emergency Plan for AIDS Relief (Pepfar) doet dat.

Het Amerikaanse regeringsprogramma legde van 2004 tot 2013 1,4 miljard dollar op tafel in Afrika ten zuiden van de Sahara.

Geen verschil

Onthouding aanmoedigen werkt niet, zegt hoofdauteur Nathan Lo van de Stanford-universiteit. Zijn team stelde vast dat risicogedrag niet significant daalt door zulke campagnes. Ze publiceerden hun bevindingen deze maand in het tijdschrift Health Affairs.

De onderzoekers vergeleken cijfers in veertien Afrikaanse landen die Pepfar-steun kregen en acht landen die dat niet kregen. Ze keken naar het aantal sekspartners in de laatste twaalf maanden, de leeftijd van het eerste seksuele contact en het aantal tienerzwangerschappen.

Ze vonden geen bewijzen dat Pepfar-campagnes op een van die punten iets veranderd had.

Het geld kan wellicht beter besteed worden, zeggen ze. Men kan er bijvoorbeeld gratis condooms mee uitdelen of mensen bewustmaken van de risico’s.

take down
the paywall
steun ons nu!