Mis Calles de Bruselas: Peruaanse keuken is volks en hip

Mis Calles de Bruselas: Peruaanse keuken is volks en hip

zondag 29 mei 2016 15:07
Spread the loveHet bereidingsproces van pisco sour (foto: Tom Van Bogaert).

De Peruaanse keuken is de laatste jaren steeds populairder aan het worden in onze hoofdstad. Na de restaurantjes en eettentjes op de markten heeft deze zelfs zijn eigen food festival. Daar moest ik meer van weten. Ik dronk er Inca Kola, at er escabeche de pollo en stond er lang in de rij voor de pisco sour, de nationale drank van Peru. Ondanks het hippe imago van deze Zuid-Amerikaanse keuken was het festival vooral volks en gezellig.

Ik verwachtte een duur festival met food trucks in een chique Brusselse wijk, maar ik kwam op een druk en volks feest terecht. Gewone witte feesttenten waarin de chefs en cheffinnen van de Andeskeuken hun culinaire hoogstandjes bereidden. En dat was de moeite!

Diverse keuken

Talloze gerechten uit de gevarieerde keukenwereld van Peru werden er bereid: quinoa uit de hooglanden, ceviche (een vissalade) uit de kuststreek en gedroogd vlees uit het Amazonebassin. Het viel ook op dat sommige gerechten duidelijk door Europese en Aziatische keukens beïnvloed waren. Zo werden sommige maaltijden met noodles of pasta bereid. De menukaart kwam zeer multicultureel op mij over.

Omdat ik een aantal gerechten al kende, besloot ik kennis te maken met het gerecht escabeche de pollo, een lekkere combinatie van kip, ei, uit, aardappels en salade. Ik dronk er Inca Kola bij die mierzoet smaakte. En de pisco sour was er razend populair zodat er voor de pisco-kramen lange rijen stonden. Deze Zuid-Amerikaanse cocktail doet het bij mij altijd goed: de combinatie van pisco, een sterke drank, gedestilleerd uit druiven, met citroen- of limoensap met geklopt ei blijft voor mij een geweldige uitvinding. En het smaakt zoet en naar limoen en ei.

Cumbia dansen

Even leuk was een coverband die op verschillende manieren de klassieker “Cariñito” van Los Hijos del Sol kon spelen. Jong en oud, Europees en Latijns-Amerikaans, dansten er met elkaar. Voor ik het door had danste ik met een stel onbekende dames de cumbia en al dansend namen we het personeel van het Peruaans consulaat mee op sleeptouw voor het podium.

Al met al was het een zeer geslaagd festival, wat eerder volks dan hip overkwam. Zo blijft de Peruaanse keuken, ondanks de hipheid van quinoa, toch een gewoon imago behouden. Dat het nog lang zo mag blijven.

Festival gastronomique passions et saveurs péruviennes” vond plaats op zondag 15 mei op het Dumonplein in de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe en werd georganiseerd door het Peruviaans consulaat te Brussel.

 

take down
the paywall
steun ons nu!