De mislukte uitlokking door Vandersmissen

De mislukte uitlokking door Vandersmissen

woensdag 25 mei 2016 19:29
Spread the love

Na een rustige betoging van 60 a 80.000 personen kwamen we toe aan Brussel zuid. Opmerkelijk was al dat velen de betoging al vroeger verlieten, want het is intussen geweten dat het aan Brussel Zuid al eens mis durft te gaan.

Het viel meteen op; 1 persoon met gasmasker, en 1 persoon met een PS vlag waren zich duidelijk klaar aan het maken voor iets, terwijl enkele 10-tallen meters verder Vandersmissen gezellig stond te keuvelen. De vele fotografen die bij de brug verzamelden hadden duidelijk door waar ze moesten zijn om commotie te fotograferen.
Net als ik van lens wisselde (om verder te kunnen inzoomen) stak een zogezegde anarchist met veel poeha een vlag van de PS in brand. De omstanders waren vooral pers die uit waren op sensatie. Vandersmissen had toe kunnen ingrijpen, maar liet begaan.
Niet veel later begeeft een relschopper of 5 zich met dranghekken en stenen zich onder de brug door steeds verder de Zuidlaan op. Steeds Vandersmissen viserend. Deze trok zich steeds verder terug terwijl de grote ordemacht onzichtbaar bleef. Nieuwsgierige omstanders volgen. Het merendeel onder hen onbewust van wat er zich aan het afspelen is.
Cameraploegen en fotografen konden rustig de tijd nemen om beelden te maken van die enkele zogenaamde “anarchisten” die VandersmiSSen herhaaldelijk lijken te provoceren met dranghekken en kleine projectielen. Op deze foto is te zien dat enkele relschoppers vlak bij de hoofdcommissaris staan, maar deze verwijderd hen niet uit de betoging. Nog meer mooie opportuniteit om beelden te maken voor de pers, want zo goed als niemand stond in de buurt. 
Voor de “anarchisten” is het ook photoshoot tijd; hier zie je hoe de man met verbrandde PS vlag zich stoer opstelt voor een horde fotografen. Alweer laat Vandersmissen de kans voorbij gaan om deze geïsoleerde relschopper te verwijderen. In de bovenstaande foto’s zie je 2 personen die mee hielpen uitlokken, zonder vakbondsplunje en duidelijk voorbereid. 
Plots duikt dan toch een grote “ordemacht” op. Terwijl omstanders toe kijken hoe de hoofdcommissaris de relschoppers laat begaan, en steeds meer nieuwsgierigen toestromen. De sfeer is intussen zo uit de hand gelopen dat fotografen nog steeds alle bewegingsvrijheid hebben. 3 Van de grootste agressievelingen staan quasi alleen, oog in oog met de hoofdcommissaris. 1 van hen gooit een kassei in zijn richting, maar er is blijkbaar nog geen enkele reden om deze heethoofden te verwijderen. Keer op keer zijn het dezelfde groep mensen die de hoofdcommissaris, die alleen staat zonder bescherming, provoceren. Het laat hem schijnbaar koud.
Fotomoment zoveel; de “anarchisten” “chargeren” met dranghekken. De hoofdcommissaris en meeste omstaande fotografen blijven opvallend rustig. Dan vraag ik me als omstaander af of dit allemaal show is. Dat hij weet dat kasseien noch hekken hem zullen bereiken, aangezien dat niet de bedoeling lijkt.2 Beelden van alweer dezelfde mensen die stoer staan doen en mensen proberen aan te zetten om mee VandersmiSSen aan te vallen. (man met gasmasker en de man met leren jas op het 2de  beeld)

En toen ging het plotseling zeer snel. Op een moment waarop ik even met iemand wat woorden wisselde zag ik plots de hoofdcommissaris wild op de “menigte” afstormen en een mensenmassa voor hem uit weg lopen. Wie die beelden goed bekijkt ziet dat de hoofdcommissaris op dat moment géén énkele van de hierboven herkenbare relschoppers aanvalt, maar steevast mensen in vakbondsplunje die hoofdzakelijk stonden toe te kijken en geen enkele weerstand boden. Buiten dan de enkeling die zonder enig probleem het hoofd van de Brusselse ordetroepen kon uitschakelen: bekijk hier de beelden: http://bit.ly/25k4RQL
Meer zelfs; vakbondsleden die de hoofdcommissaris ter hulp komen gesneld worden door zijn versterking óók zwaar onder handen genomen.

Plots worden ook een hoop mensen gearresteerd. Ik stond op een zekere afstand maar herkende toen, noch op de beelden de oorspronkelijke relschoppers onder de zichtbare gearresteerden.

Vlak na de neergang van de hoofdcommissaris rukte de ordediensten op tot een goede 50 meter van de spoorwegbrug. Ze waren duidelijk in paniek, gebruikten waterkanon, een kleine dosis traangas en ook eenheden met honden kwamen versterking bieden.Ook wie zich totaal niet agressief opstelde, werd door de politie (verbaal) hardhandig aangepakt. Een bewoner van het huis op de hoek mocht dit bijvoorbeeld niet betreden. Inmiddels is de sfeer zodanig gespannen tussen het cordon ordetroepen en de toekijkende massa dat cameraploegen er rustig tussenin konden lopen. Na het maken van deze beelden begaf ik me naar de Europaesplanade aangezien ik al meermaals gezien heb hoe de ordetroepen hun weg banen onder de brug door. Net op tijd, want op het moment dat ik er onder door ging werd de volgende charge ingezet. Deze kunt u in deze video gade slaan. 

Eens de ordediensten hun positie in namen aan de andere kant van de brug bleef de situatie lange tijd hetzelfde. Sommige enkelingen probeerden nog confrontaties uit te lokken, die dan met het waterkanon beantwoord werden, op andere momenten kregen de ordediensten applaus.Niet lang voor ik de Europaesplanade verliet, om de finale ontruiming die ik verwachtte te ontlopen, door er nog een zogezegde anarchist op, ostentatief zwaaiend met een zwart-gele Vlaamse leeuwenvlag. Wat zo een figuur op dit soort manifestaties komt doen, buiten rel schoppen, is me totaal bijster. Waarom deze in de klassieke media een anarchist genoemd wordt ook.

De situatie was intussen al zo veel rustiger geworden dat menige persoon en groep selfies begon te maken voor de ordetroepen.Bij het verlaten van Brussel Zuid stootten we aan de achterkan op nog een hoop klaarstaande ordetroepen.

Als je naar de foto’s en videobeelden kijkt blijkt dus duidelijk dat VandersmiSSen in samenwerking (?) met de oorspronkelijke relschoppers (kende hij hen?), vakbondsmilitanten en omstanders in een conflictsituatie heeft willen lokken door zich langzaam aan steeds verder van het parcours terug te trekken en de versterking onzichtbaar op te stellen. Is het daarom dat de hoofdcommissaris de originele groep relschoppers liet begaan en kans na kans liet liggen om hen te verwijderen.
Moesten de oorspronkelijke relschoppers zijn excuus zijn om op zijn eentje als een cowboy, enkel gewapend met een bus traangas, 50 meter voor zijn versterking uit, omstaander aan te kunnen vallen? Of was dit uit frustratie omdat er niet de confrontatie kwam die hij wenste? Er zijn immers aan het einde van de betoging weer een handvol neo-nazi’s herkend. U weet wel; de soort manifestanten die VandersmiSSen niét arresteert of belaagt, maar escorteert.

Hoe dan ook; VersmiSSen is er weer in geslaagd de aandacht van de vreedzame, grote en kleurrijke betoging af te wenden, alsook diens boodschap. Puur door sensatie uit te lokken. De media, en ikzelf, waarvoor mea culpa, zijn daar mooi in getrapt. Ik sluit deze bijdrage dan ook graag af met het volgende beeld: “Breng de 100000 in beeld, niet de 100”
 

bron over fascistische infiltraties: http://aff.skynetblogs.be/archive/2016/05/24/nederlandse-neonazi-s-in-brussel-de-namen.html

take down
the paywall
steun ons nu!