Minister Romero Jucá in een gesprek met een ambtenaar van Petrobras: "Deze sch..... rij gaat niet stoppen, zolang zij niet weg is.” (noticias.uol.com.br)

“Rousseff weg, dan kunnen alle onderzoeken corruptie stoppen”

In de Braziliaanse krant  Folha de São Paulo werden op 23 mei 2016 opnames gepubliceerd van een telefoongesprek tussen toenmalig senator, nu minister van planning, Romero Jucá en een hoge ambtenaar van het overheidsbedrijf Petrobras, waarin ze de afzetting van president Dilma Rousseff bespreken als enige manier om het corruptieonderzoek tegen henzelf te kunnen stoppen.

maandag 23 mei 2016 20:32
Spread the love

In de loop van maart 2016, enkele weken voor de schorsing van president Rousseff, had huidig minister van planning Romero Jucá een gesprek van 75 minuten met Sergio Machado, een hoge ambtenaar van Petrobras, het Braziliaans overheidsbedrijf voor petroleum.

Daarin bespreken ze de strategie om Rousseff af te zetten. Die afzetting beschouwen ze in dat gesprek als de enige manier om het onderzoek naar corruptie in Petrobras stop te zetten. Minister Jucá en ambtenaar Sergio Machado zijn hoofdverdachten in dat onderzoek. Tijdens hun gesprek overlopen ze ook de rol van de legerleiding.

Een ‘nationaal pact’ voor de afzetting

De uitgeschreven teksten van deze gesprekken werden gepubliceerd door de Folha de São Paulo. Ze staan vol met bezwarende uitspraken voor de betrokkenen zelf en voor de echte doelstellingen van de afzettingsprocedure tegen Rousseff.Romero Juca, sinds begin 2015 verdacht van omkoping, sinds 12 mei 2016 minister van planning, ontwikkeling en beheer van Brazilië, wilde Rousseff weg om het onderzoek tegen hemzelf stop te zetten (Iglo Estrela/PDMB)

Jucá heeft het onder meer over een ‘nationaal pact’ van alle instellingen om ‘het corruptieonderzoek’ te ‘doden’ eenmaal Rousseff is afgezet, omdat “(de afzetting) zal de druk eindigen van de media en andere sectoren om met operatie Car Wash1 door te gaan”… “Ik ben hierover in contact met de generaals. Zij zijn het hier mee eens, ze zeggen dat ze het zullen garanderen… ze volgen de Beweging van Landloze Boeren2 op de voet.” 

In hetzelfde lange gesprek heeft Jucá het ook over de rechters van het Hooggerechtshof die aan zijn kant staan. Dit is de instelling die moet oordelen over de grondwettelijkheid van de afzettingsprocedure tegen Rousseff. “Slechts een klein aantal van hen” staat niet achter ons, aldus nog Jucá. “Deze sch….rij gaat immers niet stoppen, zolang zij niet weg is.”

“Verkeerd begrepen”

De eerste beleidsbeslissingen van interim-president Temer bevestigen de uitspraken in dit gesprek. Hij heeft meerdere ministers benoemd die betrokken zijn bij corruptie (zie Zeven ministers Brazilië betrokken bij grootschalige corruptie). Glenn Greenwald: “Deze geluidsopname is meer dan een vermoeden. Dit is een bewijs.”André Moura heeft de reputatie de meest corrupte politicus van Brazilië te zijn. Hij wordt niet alleen van corruptie beschuldigd, maar ook van drie moordpogingen. President Temer heeft hem op 12 mei 2016 tot leider van de regeringsmeerderheid in de Kamer van Volksvertegenwoordigers benoemd (Agência Brasil)

Minister Jucá heeft de authenticiteit van het gesprek al bevestigd maar stelt dat zijn uitspraken uit hun context werden gehaald. ”Dit gaat niet over Operatie Car Wash, maar over de economie, om Brazilië uit de crisis te halen.” Die uitleg is zelfs voor zijn medestanders ongeloofwaardig en een aantal van hen hebben al opgeroepen tot zijn ontslag uit de regering. 

Desastreuze peilingen

De meeste Braziliaanse media publiceren geen peilingen meer sinds Temer aan de macht is, maar de laatste nog gepubliceerde peilingen geven hem persoonlijk slechts 2 procent steun onder de bevolking. 60 procent wil hem afzetten als president. Bovendien vinden 66 procent van de gepeilde Brazilianen dat de parlementsleden enkel voor de afzetting van Rousseff hebben gestemd omwille van eigenbelang en 62 procent van hen willen onmiddellijk nieuwe verkiezingen.

Volgens Glenn Greenwald zijn vervroegde verkiezingen net dat wat de huidige machthebbers het meest vrezen, omdat Lula of een ander kandidaat die ze niet willen dan verkozen zou kunnen raken. Greenwald verwacht nog meer onthullingen in de komende uren en dagen.

Bronnen:

New Political Earthquake in Brazil: is it Now Time for Media Outlets to Call this a “Coup”?

Senador Ronaldo Caiado defende afastamento de Jucá do governo

Em diálogos gravados, Jucá fala em pacto para deter avanço da Lava Jato

1  Het witwassen van crimineel geld via valse bestellingen bij Petrobras wordt in de Braziliaanse media genoemd.

2  De Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra (MST) is een van de centrale bewegingen die het beleid van de Arbeiderspartij (PT) van Rousseff en Lula steunen voor landhervorming en leidt nu mee de protestbeweging tegen de afzetting van Rousseff.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!