(newkidscenter.com)

Bisfenol A tijdens zwangerschap verhoogt kans op te dikke kinderen

Vrouwen die tijdens de zwangerschap blootgesteld worden aan bisfenol A, een veelgebruikte chemische stof in plastic, hebben een hogere kans dat hun kind obesitas krijgt. Dat blijkt uit onderzoek bij bijna vierhonderd Amerikaanse moeders.

maandag 23 mei 2016 11:21
Spread the love

Bisfenol A (BPA-voluit 4,4′-dihydroxy-2,2-difenylpropaan) is een chemische samengestelde stof die plastic hard en transparant maakt. Het is alomtegenwoordig in dagelijkse producten, van dvd’s tot waterflessen en conservenblikken. De stof heeft echter al langer een kwalijke reputatie: studies wijzen op een verband met afwijkingen aan het hormoonstelsel en de voortplanting en aandoeningen als astma, ADHD, depressie, diabetes en obesitas.Bisfenol A wordt onder meer gebruikt in grote waterflessen (Donmike10talk/WikiMedia Commons)

Uit nieuw onderzoek van Columbia University blijkt dat BPA al erg vroeg in de ontwikkeling van de foetus een rol speelt en de kans op latere obesitas kan verhogen. Wetenschappers analyseerden urinestalen van 369 moeder-kinderparen gedurende de zwangerschap en de kindertijd tot vijf jaar. Het gewicht van de kinderen werd daarna gecontroleerd op vijf- en op zevenjarige leeftijd

De resultaten van het onderzoek zijn opvallend: van de zwangere vrouwen bleek maar liefst 94 procent BPA of reststoffen in de urine te hebben. Dat heeft gevolgen voor de ontwikkeling van hun kinderen: op de leeftijd van zeven jaar is er een duidelijke correlatie met de “fatt-mass index”, een instrument om het vetpercentage te meten, die rekening houdt met het percentage vet, de grootte en de buikomtrek. Hoe hoger de blootstelling aan BPA tijdens de zwangerschap, hoe hoger de concentratie vet, voornamelijk bij meisjes.

“Het bewijs dat prenatale blootstelling aan BPA kan bijdragen tot obesitas bij kinderen kan een belangrijke onderliggende factor zijn in de obesitasepidemie”, zegt Andrew Rundle, hoogleraar epidemiologie en medeauteur van de studie. “Hormoonverstorende stoffen zoals BPA kunnen mogelijk veranderingen veroorzaken in het metabolisme van de baby en in de manier waarop vetcellen gevormd worden.”

Bron: Bisphenol A and Adiposity in an Inner-City Birth Cohort

take down
the paywall
steun ons nu!