Schoolvoorbeeld van een cannabisdealer

Schoolvoorbeeld van een cannabisdealer

zondag 22 mei 2016 18:06
Spread the love
Omdat het vorige interview met een drugsdealer veelvuldig gelezen en gedeeld werd, ging ik via via op zoek naar nog een dealer, maar deze keer werd het één die het volledig anders aanpakt. Sammy is wat je noemt het schoolvoorbeeld van een cannabisdealer.

Hoi Sammy, wat verkoop jij zoal?

Alleen cannabis.

Zie jij het als een volwaardige job?

Nee, het is geen echte job. Ik blijf er niet voor thuis alleszins. Ik zie het zo: Ik haal wiet voor mijn vrienden en zij komen erom. Veel winst haal ik er niet uit, maar het is wel logisch dat er een logistieke kost is en dat ik daar voor vergoed word.

Hoe lang doe je dit al?

20 jaar, maar ik doe dit met periodes, met ups en downs noem ik het. Wanneer het op mijn pad komt… Ik voorzie mijn vrienden van wiet als ze mij daar om vragen.

Waarom deal je?

Ik doe het voor de gezelligheid, niet voor het geld. Moest ik het voor het geld doen dan zou ik niet meer kunnen slapen. Tegenwoordig ken ik ook meer en meer mensen die het om medicinale redenen gebruiken, ik tracht die zoveel mogelijk te helpen.

Je gelooft dus in de medicinale voordelen van cannabis?

Ja, de meeste mensen die ik ken gebruiken het recreatief maar ik zie dat als iets ontspannends. Kijk maar naar hoeveel kalmeringspillen er verkocht worden in de apotheek, dat is ook medicinaal, cannabis is daar gewoon een alternatief voor.

Daarnaast is er iemand uit mijn vriendenkring die sukkelt met de ziekte van Lyme, bij haar ga ik persoonlijk langs met een zakje wiet omdat ze er zelf niet om kan komen. Dan zijn er nog verschillende vrienden die lijden onder een depressie of een vorm van chronische pijn, meestal rugpijn.

Wat is je slechtste ervaring met het dealen?

Dit soort vragen geeft een negatief beeld over cannabis vind ik. Bij mij draait het echt om gezelligheid, een beetje zoals wanneer je naar een coffeeshop gaat. Als ik dan toch een slechte ervaring moet noemen dan zijn het die keren dat kwekers mij een slechte partij wiet probeerden te verkopen.

Gebruik je zelf drugs?

Ik rook cannabis en drink graag eens een pintje. Maar ik zie cannabis niet als drugs. Het woord drugs geeft een heel negatief beeld.

Wat is cannabis dan wel?

Een plant, die mits juist gebruik heilzame werkingen heeft!

Let jij op de kwaliteit van de cannabis die je verkoopt?

Ja ik let daar op. Ik heb het liefst biologische wiet maar als dat er niet is dan vertrouw ik op het oordeel van diegene die het mij probeert te verkopen. Ik koop meestal van bevriende kwekers en die vertrouw ik. Als er niks te vinden is bij hen, ja, dan zoek ik verder en moet ik wel alerter zijn voor de kwaliteit spijtig genoeg.

Zou je het nog steeds verkopen als je merkt dat de cannabis bewerkt werd met giftige substanties?

Ik heb dat alleszins nog niet veel meegemaakt. Als ik op het eerste zicht zie dat de wiet bewerkt werd dan moet ik dat gewoon niet hebben. Ik heb wel eens een keer meegemaakt dat ik belazerd was maar die wiet heb ik dan verkocht op een kraakfeestje en een vrije bijdrage gevraagd…

Let je op de verhouding THC/CBD?

Ja, ik ga daar ver in. Ik heb meestal verschillende soorten voorradig: CBD- rijke (lichte wiet, Red.) en THC- rijke (straffe, Red.) wiet. Er zijn hier mensen die ik bewust geen THC-rijke wiet, zoals de Haze-soorten, verkoop (mensen die gevoelig zijn voor psychoses, Red.). En als iemand een rustig wietje vraagt, dan geef ik die ook CBD-rijke wiet. Ik leg hier vaak het verschil uit tussen THC en CBD.

Verkoop je aan minderjarigen?

Neen

Hoeveel verdien je ermee als ik zo schaamteloos mag vragen?

Ik haal er vooral mijn eigen gebruik uit en ik kan er van eten. Maar er eten hier ook dikwijls mensen mee hoor. Mijn klanten zijn mijn vrienden, ze komen niet alleen om wiet te halen.

Vind je dat cannabis gedecriminaliseerd zou moeten worden?

Ja, en hoewel ik niks met andere drugs heb vind ik dat alle drugs gedecriminaliseerd zou moeten worden omdat een gebruiker geen crimineel is.

Zou je dan zelf in een legaal verkooppunt willen werken of er één uitbaten?

Ja, direct! Waar is de vacature? Ik zou het ook helemaal inkleden: sfeer en gezelligheid creëren, kwaliteitscontroles van de wiet uitvoeren,…

Maakt het dealen je niet paranoia? Heb je geen schrik om gepakt te worden?

Nee, ik ben ouder geworden en heb alles onder controle. Het risico is er altijd. Op papier doe ik iets illegaals maar het geeft me teveel voldoening om hier lang bij stil te staan.

(Lacht) Ik krijg net een berichtje van een maat. Hij is terug van het buitenland en vraagt of ik wat in zijn bus wil steken vannacht.

Doe je dat altijd?

Bah nee, het is de eerste keer dat hij mij dat vraagt. Hij zal er wel een goede reden voor hebben.

Bedankt Sammy!

Sammy is een fictieve naam.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!