Met afval op je rug in de Leuvense straten

Een week lang droegen zeven jongens en meisjes van JNM Leuven hun afval bij zich. Zo proberen ze de mensen om zich heen en voorbijgangers bewuster te maken van hun afvalproductie.

vrijdag 20 mei 2016 15:26
Spread the love

Anke Vandenplas (20 jaar) en Helena Vanrespaille (21 jaar) zijn actief bij Jeugdbond Natuur en Milieu (JNM) Leuven. Ze droegen een week lang een zakje met afval met zich mee. “We houden het zakje twee dagen bij. Wanneer we afval hebben, stoppen we die in het zakje”, vertelt Anke. “We zijn zes dagen geleden met deze actie begonnen en om de twee dagen wordt het zakje overgedragen aan iemand anders.”

Bibliotheek

Met deze actie wil JNM Leuven mensen wijzen op hun afvalproductie. “Naast de eigenlijke actie filmen we ook onze gebeurtenissen en de reacties van mensen”, vertelt Anke. “Ik vond dat ik deze stap moest zetten omdat je vooraf weet dat mensen raar zullen opkijken. De reacties zijn wel erg positief van zodra je de bedoeling ervan uitlegt.”

Anke en Helena droegen op een bepaald moment het afval van vijf dagen met zich mee. Wanneer we de zakjes op de weegschaal legden, zagen we dat die van Helena 260 gram en die van Anke 530 gram woog. “Bij mij zit er een kapotte pantoffel in”, verklaart Anke. “We proberen allemaal wel echt milieubewust te leven, waardoor de zakjes niet zo zwaar zijn.”

Hoewel de meisjes het een leuke actie vinden, merken ze toch op dat het niet altijd even eenvoudig is. “Ik moet straks nog een cadeautje gaan kopen voor een verjaardagsfeestje. Dan moet ik met mijn afvalzak door al die winkels gaan”, vertelt Helena. “Iets waar ik me even overheen zal moeten zetten.” Ook Anke haalt een praktisch probleem aan. “Ik moest naar de bibliotheek. Om binnen te gaan moet je met een badge door een poortje. Toen moest ik wel even nadenken hoe ik dat zou aanpakken.”

Samenwerking

Het idee voor deze actie ontstond nadat Helena een berichtje op Facebook zag staan. “Het was een oproep van BOS+ aan jeugdbewegingen om deel te nemen aan hun project ‘Olie op het vuur’. Met dit project willen ze jeugdbewegingen aansporen om een actie op poten te zetten voor het bosbehoud in het Amazonewoud”, zegt Helena. “Het leek mij een heel leuk project. Daarom heb ik na die Facebookoproep contact opgenomen met BOS+.”

Uiteindelijk heeft de groep JNM’ers twee keer samen gezeten met BOS+ om tot deze actie te komen. “In een eerste sessie kregen we van de vzw achtergrond over de olieontginning in het Amazonewoud en hoe onze omgang met milieu een impact heeft op het leven daar”, vertelt Helena. “Daarna was er een sessie waarin we door middel van allerlei creatieve opdrachten tot onze actie kwamen. Eerst hadden we het gevoel dat we met die opdrachten nergens zouden uitkomen. Maar steeds creatiever denken resulteerde in een actie die we anders nooit hadden kunnen organiseren”, vult Anke aan.

Hoe de week verliep, is hier te te zien.

‘Olie op het vuur’ is een project van BOS+, Globelink en StampMedia met steun van de Federale Overheid en de Provincie Oost-Vlaanderen.

 © 2016 – C.H.I.P.S. StampMedia – Karolien Segers

take down
the paywall
steun ons nu!