Actievoerders op dak wapenbedrijf in Oostkamp eisen exportstop naar Saoedi-Arabië

Vredesactivisten voeren op 20 mei 's ochtends actie aan het wapenbedrijf Advionics in Oostkamp. Ze klommen vroeg op het dak van het bedrijf, ontrolden spandoeken en hebben er hun tenten opgezet. Met hun actie klagen ze de export van Vlaamse wapens naar Saoedi-Arabië aan. Ze willen dat de Vlaamse regering de gaten in de wapenexportwetgeving dicht. 

vrijdag 20 mei 2016 08:29
Spread the love

Onderzoek van het Vlaams Vredesinstituut onthulde dat de Saoedische Eurofighter gevechtsvliegtuigen uitgerust zijn met radarapparatuur geproduceerd door Advionics. Deze werden in eerste instantie geëxporteerd naar Duitsland, maar belandden uiteindelijk toch in Saoedi-Arabië. De Vlaamse regering weet van niets.

“De radars die hier in Oostkamp zijn geproduceerd, worden door de Saoedische luchtmacht gebruikt voor het bombarderen van Jemen. Ze bombarderen er ziekenhuizen, vluchtelingenkampen en andere burgerinfrastructuur. Dat hierbij Vlaamse wapens worden ingezet is hallucinant. Wij vertrekken niet voordat de Vlaamse regering hier iets aan doet.”, zegt één van de actievoerders.

Vlaanderen exporteert, Saoedi-Arabië bombardeert

Tijdens een radio-interview begin dit jaar beweerde Vlaams minister-president Bourgeois dat Vlaanderen een volledig zicht heeft op de eindbestemming van zijn wapentuig. Dat is een flagrante leugen. De Vlaamse overheid heeft er in werkelijkheid geen flauw benul van waar haar wapens terecht komen. Tussen de 60% en de 78% van het eindgebruik is ongekend. Het Vlaamse wapenhandeldecreet werkt met een systeem van algemene vergunningen. Het eindgebruik van een algemene vergunning is per definitie ongeweten.

Afwegingen inzake veiligheid, vrede en mensenrechten worden bij het huisvuil gezet ten voordele van economisch gewin. Het Saoedisch gebruik van de radarsystemen van Advionics zijn een schrijnend voorbeeld van de gevolgen van zo’n beleid.

Vlaamse regering kan haar beloften niet waarmaken

In januari zei minister-president Geert Bourgeois in ‘De Zevende Dag‘ dat het zeer onwaarschijnlijk was dat er de komende tijd nog wapens uitgevoerd zullen worden naar Saoedi-Arabië. De minister-president bluft.

Officieel voert Vlaanderen geen wapens uit naar Saoedi-Arabië. Iedereen is het erover eens dat dat geen goed idee is. Ook bevoegd minister Geert Bourgeois. Maar uit onderzoek blijkt dat de onderdelen van Advionics via een omweg toch in Saoedi-Arabië terecht komen. Zonder een grondige herziening van het wapenhandeldecreet kan Bourgeois onmogelijk zijn eigen beloften waarmaken.

Eén van de actievoerders zegt vanop het dak: “Ik vind het totaal onverantwoord om zomaar wapens uit te voeren zonder dat we zelfs maar weten waar ze terecht komen. Wapenexport leidt niet tot een veiliger Europa in een veiligere wereld. Integendeel. De conflicten in het Midden-Oosten worden mede in stand gehouden door onze wapens. Dat moet zo snel mogelijk stoppen.”

take down
the paywall
steun ons nu!