Amjad bin Sasi werd in december 2015 door IS geëxecuteerd omdat hij God had 'beledigd' (HRW/Private)

IS moordt in chaos die NAVO in Lybië achterliet

Lybië heeft sinds de vernietiging van het regime van Khaddafi door de NAVO geen functionerende overheid meer. In die chaos krijgen milities zoals Islamitische Staat (IS) vrij spel. IS heeft sinds februari 2015 minstens 49 mensen geëxecuteerd in de Lybische stad Sirte sinds februari 2015. De slachtoffers werden gedood door onthoofding of executie voor 'spionage', 'tovenarij' of het 'beledigen van God'. 

donderdag 19 mei 2016 13:58
Spread the love

In zijn rapport We Feel We Are Cursed’: Life under ISIS in Sirte, Libya stelt de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) dat IS naast executies ook de rest van de bevolking terroriseert, door hun voedsel af te nemen, brandstof en geld te stelen, geneesmiddelen en door hun woningen in te palmen.

“IS is zelf verschrikkelijk voor die moslims die wel hun regels volgen”, aldus Lette Tayler, van HRW, “terwijl alle aandacht van de wereld gaat naar Syrië en Irak, geraakt IS hier met moorden weg”. IS heeft in de regio van Sirte ook tientallen strijders van andere Lybische milities gevangen genomen. De meesten van hen worden verondersteld gedood te zijn.  Milad Ahmed Abourgheba werd geëxecuteerd en daarna in een oranje overall opgehangen in Sirte in januari 2016. Volgens IS was hij een spion (HRW/Private)

HRW interviewde 45 voormalige en huidige inwoners van Sirte in maart 2016 in de stad Misrata, op ongeveer 240 kilometer van Sirte. Onder hen familieleden van geëxecuteerden, overheidsambtenaren en leden van rivaliserende milities. Hun getuigenissen werden vergeleken met andere bronnen. Volgens hen werden slachtoffers gekruisigd, nadat ze ‘s nachts van hun bed waren gerukt.

Een soort IS-moraliteitspolitie patrouilleert en werkt met informanten om mensen te bedreigen, te beboeten, om mensen te geselen voor roken, luisteren naar muziek of omdat ze er niet voor hadden gezorgd dat hun vrouwen volledig in zwarte gewaden waren gekleed. De huizen van slachtoffers worden leeggeroofd en vernietigd. “De mensen die geld hebben vluchten. Wie dat niet heeft moet wel achterblijven.”

De overname van Sirte door IS begon in februari 2015. IS controleert nu de hele stad, met inbegrip van de haven, de luchthaven, de energiecentrale en het radiostation en controleert ook de lokale overheidsfinanciën. Daarmee is Sirte nu de stevigste basis van IS in Lybië.

Lessen geschiedenis en recht werden in de universiteit van Sirte verboden. Jongens en meisjes moesten in aparte shifts naar de lessen komen. De universiteit van Sirte werd uiteindelijk gesloten, omdat leerkrachten en studenten niet meer kwamen.

Nadat de NAVO het regime van Khaddafi heeft vernietigd is het land uiteengevallen in complete chaos. Over heel het land bevechten rivaliserende bendes elkaar, waarvan IS er één is. Er zijn twee zogenaamde nationale regeringen, één in het oosten en één in het westen.

Bronnen:

We Feel We Are Cursed’: Life under ISIS in Sirte, Libya

Libya: ISIS Executed Dozens in Newest Stronghold

take down
the paywall
steun ons nu!