Volkstuin in Wommelgem (gemeentebelangenwommelgem.be)
Opinie - Barbara Creemers, Geert Gommers, VELT

Glyfosaat moet weg, pesticidevrij tuinieren kan

Op 19 mei 2016 stemmen de Europese leiders over de verlenging van de productielicentie voor glyfosaat, een chemisch middel dat in pesticiden wordt gebruikt. De leefmilieuorganisatie VELT weerlegt de argumenten van de Europese Commissie om dit kankerverwekkende product nog toe te staan. Bovendien is er een alternatief: pesticidevrij tuinieren.

donderdag 19 mei 2016 12:12
Spread the love

Op 19 mei 2016 weten we of we opnieuw voor zeven, negen of wie weet wel vijftien jaar glyfosaat moeten dulden in onze voeding, waterlopen of in de tuintjes van de buren. De Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (VELT) lanceert in volle glyfosaat-discussie de campagne 2020pesticidevrij, met één duidelijk doel: tegen 2020 moeten alle pesticiden uit de winkelrekken.

De laatste tijd komen regelmatig nieuwe onderzoeken over glyfosaat naar boven. Vooral de vraag of deze stof nu al of niet kankerverwekkend is, levert uiteenlopende conclusies op. VELT betreurt deze verschillende conclusies, want elk van deze onderzoeksinstellingen gebruikt andere normen om de kankerverwekkende eigenschap van glyfosaat in kaart te brengen. Wie heeft het dan bij het rechte eind? Een eindeloze discussie, dat bleek de voorbije maanden herhaaldelijk, zowel met wetenschappers als met beleidsmakers.

In deze situatie wil VELT een element op tafel leggen dat in dit debat niet ter sprake komt: is glyfosaat eigenlijk wel noodzakelijk? Het antwoord op deze vraag is duidelijk: nee!

Biologische landbouwers tonen jaar na jaar, steeds talrijker, dat er zonder pesticiden oogsten binnenhalen die ons in staat stellen om de hele wereldbevolking te voeden. Ook particulieren en openbare besturen kunnen gemakkelijk zonder. Er bestaan heel wat milieuvriendelijke alternatieven.

Het opzet van 2020pesticidevrij is van nu tot 2020 campagne te voeren in Vlaanderen en Nederland om binnen 5 jaar alle pesticiden uit de winkelrekken te hebben, zodat particulieren er geen toegang meer toe hebben.

Waarom? Omdat we dromen van een wereld waarin iedereen vrij kan genieten van groene ruimte, zonder zich zorgen te maken over de aanwezigheid van pesticiden. De impact van pesticiden stopt immers niet bij de al dan niet kankerverwekkende eigenschappen van glyfosaat.

Onderzoeken tonen aan dat pesticiden hormoonverstorend werken. Ook om de gecombineerde gezondheidsimpact van talloze pesticiden door elkaar; het zogenaamde combitox-effect, kunnen we niet zomaar heen. Zo blijkt uit cijfers van de Europese Voedselautoriteit (EFSA, 2015) dat 27,3 procent van de groenten, fruit en granen in de EU minstens 2 verschillende residu’s van producten uit pesticiden bevatten. De EU-wetgeving houdt met dit effect geen rekening.

Tel daarbij de belastende effecten van pesticiden op ons leefmilieu en je ziet waarom VELT zo verontwaardigd is. Je spuit pesticiden op slechts één plaats, maar ze komen wel overal terecht. Zo worden er in onze beken en rivieren gemiddeld meer dan tien verschillende pesticideresidu’s gevonden.

VELt stelt zich daarenboven vragen bij de vaak erg moeilijke instructies op verpakkingen van pesticiden. Cijfers van de UGent tonen aan dat 30 procent van de ondervraagde particuliere gebruikers van pesticiden resten en spoelwater van pesticiden gewoon door de gootsteen weggooien, wat onze oppervlaktewaters rechtstreeks vervuilt.

Om al deze redenen wil VELT de mensen bewustmaken van de problemen veroorzaakt door pesticiden en hen tips geven over hoe je wel degelijk pesticidevrij kan tuinieren. Via onze campagnewebsite www.2020pesticidevrij.nu brengt VELT de nog pesticidevrije oppervlakte van Vlaanderen en Nederland in kaart. Noem het gerust de grootste ecologische tuin van Europa!

Iedereen die pesticidevrij tuiniert, kan op de website een tuinbordje met de slogan ‘Ik tuinier met respect voor plant en dier’ aanvragen en zo zijn gezonde tuin aan buren, familie en vrienden tonen. Tijdens het weekend van 4 en 5 juni 2016 kan wie wil in meer dan 200 ecologische tuinen gaan kijken hoe pesticidevrij tuinieren er in de praktijk aan toe gaat. Informatie over deze tuindagen vind je hier www.velt.nu/ecotuindagen.

Barbara Creemers is VELT-campagnecoördinator 2020pesticidevrij

Geert Gommers is VELT-expert pesticiden

take down
the paywall
steun ons nu!