De regering is haar meerderheid kwijt

De regering is haar meerderheid kwijt

woensdag 18 mei 2016 23:28
Spread the love

De regering Michel I verliest na bijna twee jaar van besturen de steun van de bevolking. Dat blijkt uit “De Grote Peiling” (2016) die werd uitgevoerd door IPSOS in opdracht van VTM, Het Laatste Nieuws, RTL-TVI en Le Soir.

N-VA krijgt de grootste klap (-8,2%) en verliest haar kiezers aan de grootste stijger, het Vlaams Belang (+8,1%). De meeste commentatoren zijn het er over eens dat deze twee partijen communicerende vaten vormen.

De liberale en christen-democratische families likken hun wonden, de groenen en de extreem-linksen zitten in de lift. Hoewel de sociaal-democraten aan Waalse zijde meer dan 6% van hun kiezers zien vertrekken, stijgt de sp.a 1,6% en blijven ze samen de grootste politieke formatie van het land.

De steun voor de Vlaamse meerderheidspartijen zakt van 66,5% (2014) naar een schamele 51,2% (2016). Aan Waalse kant was de MR al in de minderheid en krijgt ze nog eens een dreun van -5,7% te verwerken.

Nog geen twee jaar na haar aantreden kan de regering nog de helft van de Vlamingen en amper eenvijfde van de Waalse burgers achter zich scharen. De meerderheid van de bevolking is ze kwijt. 

 

 

 

 

 

 

 

Bronnen
http://nieuws.vtm.be/politiek/191330-de-grote-peiling-n-va-krijgt-forse-klap-vlaams-belang-wint

http://www.lesoir.be/1214014/article/actualite/belgique/politique/2016-05-18/grand-barometre-politique-n-va-s-ecrase-mr-chute

take down
the paywall
steun ons nu!