Belgische maatschappij onderdrukt vrouwen met een hoofddoek
Open brief - Fatma K.

Belgische maatschappij onderdrukt vrouwen met een hoofddoek

Fatma K. is theologe en solliciteert al vijf jaar vruchteloos voor een job als islamleerkracht. Ze wordt telkens afgewezen omdat ze een hoofddoek draagt.

woensdag 18 mei 2016 12:14
Spread the love

Beste Belgen,

De zoveelste sollicitatiegesprek, de zoveelste afwijzing. Het komt niet door mijn diploma. Mijn bachelor diploma Theologie is meer dan genoeg om als leerkracht islamitische godsdienst te werken. Het komt ook niet door mijn Nederlands, want ik volg al meer dan 8 maanden intensieve cursus Nederlands waar ik ondertussen bezig ben met niveau 4.1. Dat is voldoende om als leerkracht godsdienst te mogen werken. Elke avond maak ik extra oefeningen om mijn Nederlands te oefenen. Elke avond kijk ik naar Vlaamse series of programma’s om de taal beter te beheersen.
 
Maar ondanks dit alles word ik bij elke sollicitatiegesprek systematisch geweigerd omwille van mijn hoofddoek.
 
Gisteren belde ik bijvoorbeeld de directie op van de basisschool “de Regenboog” in Grimbergen. Het gesprek verliep heel vlot tot ik vroeg of mijn hoofddoek een probleem is. Het bleef eventjes stil, dan wat gemorrel en nee, volgens één of ander blabla-regel mocht het niet. Daar sta ik dan met mijn bachelordiploma Theologie waar ik vier jaar lang alle details over de islam heb geleerd. Ik mag niet met mijn hoofddoek werken als leerkracht islamitische godsdienst.
 
Ik ben geboren en opgegroeid in Australie, maar heb zoiets nog nooit meegemaakt. Al vijf jaar word ik hier overal geweigerd omwille van mijn hoofddoek. Misschien moet ik mijn man overtuigen om naar Australie te verhuizen. Maar wat doen we dan met het appartement dat we anderhalf jaar geleden gekocht hebben? Volgende week heb ik een afspraak met een school voor de inschrijving van mijn dochter. Moet ik die afspraak afzeggen?

Al vijf jaar doe ik mijn uiterste best om mij te integreren en nuttig te maken in deze maatschappij. Ik heb nog nooit een uitkering aangevraagd. Om onze lening te betalen werkt mijn man overdag als leerkracht en ‘s avond als ober in een restaurant. Het zijn lange dagen en hij heeft amper tijd om door te brengen met onze dochter. De kosten zijn hoog en met één loon geraak je nergens. Ik wil heel graag werken godsdientles geven is een passie maar ik stoot telkens op die muur.

Vertel mij aub wat ik moet doen na de zoveelste afwijzing? Thuis blijven en kindjes maken? Dan beginnen ze weer over het feit dat de moslims van de kinderbijslag profiteren. Of dat de  moslimvrouwen onderdrukt worden en  niks te zeggen hebben.  En dat ze geen positie in onze maatschappij bekleden.

De hoofddoek onderdrukt de moslimvrouw niet. Het is de Belgische maatschappij die vrouwen met een hoofddoek onderdrukt.

Fatma K.

take down
the paywall
steun ons nu!