Wat is cannabis? Onderzoek de cannabiscode!

Wat is cannabis? Onderzoek de cannabiscode!

In het debat over cannabisregulering is het essentieel dat voor- en tegenstanders weten waarover het gaat. Om het menselijk lichaam beter te verstaan is wetenschappelijk onderzoek naar de interactie tussen de cannabisplant en de mens belangrijk en dringend.

dinsdag 17 mei 2016 15:39
Spread the love

Om het genots- en medicinaal aspect van cannabis te verstaan, is het belangrijk om kort in te gaan op de werkzame stoffen, de verschillende cannabissoorten en de consumptiemethoden. Cannabinoïden zijn een categorie van meer dan honderd werkzame stoffen in cannabis. En ondertussen bestaan er meer dan duizend verschillende cannabisplantensoorten, die genetisch hoofdzakelijk afstammen van de hoofdsoorten Sativa en Indica en elk een specifiek cannabinoïdeprofiel hebben.
 

 

 

 

 

Cannabinoïden en cannabisplantensoorten

Onder de cannabinoïden zijn tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD) de meest gekende en belangrijkste om de rode draad in de uitwerking van cannabis op het menselijk lichaam te verstaan. Bevat het cannabinoïdeprofiel bijvoorbeeld 15% THC, dan bestaat 85% van die kruiden nog uit meer dan honderd andere verschillende cannabinoïden, smaak- en geurstoffen en plantmateriaal.”

De THC is verantwoordelijk voor de ‘high’ na consumptie, een eufoor gevoel. De CBD kan de THC-high temperen en daardoor zorgen voor een meer ontspannen geestelijk en/of lichamelijk effect, de ‘stoned’. Daarnaast hebben THC, CBD en andere cannabinoïden ook belangrijke medicinale eigenschappen. Zo brengt cannabis o.a. soelaas bij: pijn, slapeloosheid, depressieve gevoelens, spierspanning, ontsteking, verminderde eetlust, misselijkheid, vermoeidheid en stress.

De meer dan duizend verschillende soorten cannabis hebben allen hun specifiek recreatieve en medicinale uitwerking. Doorgaans bevatten soorten met hoofdzakelijk Sativa-genen relatief weinig CBD en soorten met hoofdzakelijk Indica-genen relatief veel CBD. Er is ook de evolutie om cannabisplanten te creëren met een hoog CBD-percentage. Het eindproduct van dit type plant zorgt vooral voor een lichamelijk effect, hooguit een stoned, maar geen high.

Consumptiemethoden

De meest gekende consumptiemethode is via het roken van een ‘joint’, een sigaret met daarin gedroogde en verkruimelde cannabisbloemtoppen of cannabishars. Een gezond alternatief is het ‘vaporizen’ of verdampen van cannabis, waarbij in tegenstelling tot bij roken geen toxische stoffen vrijkomen. Cannabis verwerkt in drank en voeding leidt tot het passeren van de THC via de lever. Die maakt van de THC een nog meer psychedelische component, wat de high versterkt.

Cannabisolie kan na verdunning onder de tong gedruppeld worden, waarna het via de slijmvliezen in de bloedbaan terechtkomt. Je kan desgewenst een druppel onder het aantal druppels blijven waarop je een high ervaart en zo toch de medicinale voordelen meepikken zonder de roeservaring. Net als het biologisch kweken van de cannabisplant, kan ook relatief gemakkelijk thuis cannabisolie bereid worden via alcoholextractie. www.leafly.com/news/cannabis-101/cannabis-anatomy-the-parts-of-the-plant

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jongeren en cannabis

Decennialang is cannabis gedemoniseerd, op dezelfde lijn geplaatst als de harddrug heroïne, en frequent gerelateerd aan psychose en schizofrenie. De doeltreffende wereldwijde criminalisering begin vorige eeuw vond zijn oorsprong in de politiek en media van de Verenigde Staten van Amerika. Het blijft gissen naar de werkelijke drijfredenen daarvoor, maar tot vandaag achtervolgt die waanzin brave burgers, die kiezen voor een efficiënt en veilig genees- en/of roesmiddel.

Mondiaal is er deze eeuw gelukkig een trend van decriminalisering, o.a. in de Verenigde Staten. Dat cannabis niet op dezelfde lijn hoort als heroïne hoeft geen betoog meer. De link met schizofrenie is een feit, maar te nuanceren. Een cannabissoort arm aan CBD kan een trigger zijn voor een eerste psychotische episode bij iemand met een genetische aanleg tot schizofrenie. En dat komt gelukkig maar in een kleine minderheid van de mensen voor.

Schizofrenie is een aftakelende psychiatrische ziekte die zich kenmerkt door periodes van psychosen gevolgd door apathie. Met een erfelijke aanleg start de ziekte sowieso in de jongvolwassenheid. Het consumeren van THC-rijke/CBD-arme cannabis kan een trigger zijn voor een vroegere start van de ziekte. Door de vroege(re) start van deze chronische psychiatrische ziekte, kunnen heel wat levenskwaliteitsvolle jaren verloren gaan. Gek genoeg kan cannabis de levenskwaliteit van schizofrene patiënten wel ondersteunen. CBD heeft immers o.a. een anti-psychotische eigenschap.

Jongeren moet het gebruik van cannabis ontraden worden, zeker dus de THC-rijke/CBD-arme soorten. De samenleving moet streven naar een klimaat waarin jongeren leren om te gaan met levensproblemen zonder middelengebruik, noch medicatie, noch genotsmiddelen. Cannabis heeft onder andere antidepressieve, anti-psychotische en kalmerende eigenschappen. Dit zijn ook eigenschappen van psychofarmaca en die worden ook ontraden om aan kinderen en jongeren voor te schrijven. www.leafly.com/news/health/is-your-endocannabinoid-system-in-balance

 

 

 

 

 

 

 

Nieuw argument pro onderzoek

Het bestuderen van het effect van cannabis op het menselijk lichaam kan ons nog veel leren over het zenuwstelsel en het ganse menselijk lichaam. In de geschiedenis bleek ook de farmaceutische industrie bij te dragen tot kennis over het menselijk lichaam. Geneesmiddelen werden gecreëerd en getest op het gewenste effect. Soms werd het effect pas achteraf verstaan, omdat het leidde tot het beïnvloeden van, en dus ontdekken van, de werking van nieuwe fysiologische systemen.

Niet alleen planten produceren fyto-cannabinoïden, ook ons menselijk lichaam produceert ze. De endo-cannabinoïden zijn pas relatief recent ontdekt, eind jaren tachtig, begin jaren negentig en zijn onderdeel van het endocannabinoïdensysteem. Grootschalig, langdurig, wetenschappelijk onderzoek zou nu de ‘cannabiscode’ kunnen helpen ontcijferen.

De interactie tussen de cannabisplant en de mens is dus niet alleen recreatief of geneeskrachtig, het kan ook helpen om het menselijk lichaam medisch beter te begrijpen via onderzoek naar die interactie. Het cannabisonderzoek zal ons niet alleen iets leren over cannabis, maar ook over de mens. Het zal helpen om ons endocannabinoïdesysteem beter te verstaan, en dus ook ons zenuwstelsel en geheel menselijk lichaam.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!