De Dame is gevallen

De Dame is gevallen

vrijdag 13 mei 2016 02:45
Spread the loveSource Facebook

La Romana, 12 Mei 2016. Dilma Rousseff is niet meer de president van het economisch sterkste land van Zuid Amerika. Ze heeft de slag om de populariteit in het parlement verloren van een persoon die bekend staat als nog corrupter dan zijzelf. Michel Miguel Elías Temer Lulia, haar grootste opponent en haar tijdelijk opvolger, is advocaat en een bekend politicus in Brazilië. Hij is de voorzitter van de Partido del Movimiento Democrático Brasileño. Als Vice President zal hij de functies van Dilma Rousseff waarnemen tijdens haar verbanning uit het politieke leven voor de duur van 180 dagen.

Op twintig jarige leeftijd werd Dilma Vana da Silva Rousseff lid van de ondergrondse politieke beweging Política Obrera. Daar ontving ze een training in het bouwen en plaatsen van bommen. Ze werd opgepakt door de toen niet erg vriendelijke politie van Brazilië en twintig dagen lang gemarteld. Daarbij heeft ze nooit het adres opgegeven dat haar van die martelingen zou hebben gered. Toen ze werd vrijgelaten was haar kaak volledig ontwricht door de klappen in het gezicht.

Een sterke dame die weet wat ze wil en zich niet makkelijk uit het veld zal laten slaan, ook niet door haar tijdelijke opvolger. Die standvastigheid heeft haar nu politiek in een zwakke positie gebracht.

Een Congres en een Senaat bevolkt met parlementariërs die beschuldigd worden van corruptie, met meer dan 60 % van de Senatoren en Gedeputeerden die open zaken hebben lopen bij het Braziliaanse Ministerie van Justitie, heeft niemand ook maar een schaduw van corruptie kunnen vinden bij Dilma Rousseff of haar familie. In een land waarin het stelen uit openbare fondsen zo gewoon is als het dansen van de Samba heeft men bij de oude guerrillera niet een gestolen Real kunnen vinden. De tegenstanders herinneren zich dat ze minister was van Mijnen en Energie en presidente van de Administratieve Raad van het beruchte Petrobras, toen dat bedrijf bekend stond voor omkoping. Maar er is bij Dilma Rousseff niets gevonden.
Voorzitter van de Democratische Beweging, Michel Temer heeft geen roemrijke geschiedenis achter zich als vrijheidsstrijder en slachtoffer van marteling Rousseff.

Geboren in Tietê, in de staat São Paulo, zoon van Maronieten, immigranten uit Libanon. Zijn ouders emigreerden naar Brazilië in de twintiger jaren van de vorige eeuw samen met drie oudere broers vanuit Btaaboura, in het noorden van Libanon, om te ontsnappen aan de instabiele toestanden na de Eerste Wereldoorlog. Temer is de Arabische taal niet machtig maar kan wel een conversatie in die taal volgen.

Temer is een meester in de Rechten van de Facultad de Leyes Universidad do São Paulo en heeft een Doctoraat van de Pontificale Katholieke Universiteit van São Paulo. Hij was Openbaar Aanklager en twee maal staatssecretaris voor Openbare Veiligheid. Hij is professor in Constitutionele Wetgeving aan de PUC-SP, en heeft een aantal boeken op zijn naam staan.
Maar hij is ook getrouwd, en wel met Marcela Temer, een model dat 42 jaar jonger is dan hij en dat begon met daten toen ze 17 jaar oud was.

Er is veel tegenstand onder de gewone mensen in Brazilië tegen de niet verkozen president die door middel van een technische staatsgreep zijn concurrente opzij heeft gezet. Niet alleen vanwege zijn politieke ideeën en denkbeelden maar ook om zijn manier van leven.

Als onderdeel van het onderzoek naar corruptie, de zogenaamde Operation Car Wash is het oog op Temer gevallen voor het ontvangen van meer dan 1.5 millioen van een bedrijf dat constructie-opdrachten heeft gekregen van Petrobras. Temer ontkent de beschuldigingen en zegt dat de betalingen legale bijdragen waren aan zijn verkiezingscampagne.
Een paar uur voordat de uitspraak tegen presidente Dilma Rousseff verwacht werd is er een audio opname gelekt waarin de toekomstig plaatsvervangend president spreekt alsof het allemaal al gedaan is, alsof hij al president is.

“Ik wil geen valse verwachtingen wekken,” aldus Temer op de via Bloomberg gelekte tape. “we moeten niet denken dat een mogelijke verandering in de regering alles zal oplossen in twee of drie maanden.” De tape werd gemaakt toen Temer nog Vice President was en het hoofd van zijn regering had moeten steunen.

Of deze uitspraken goed zijn voor de stabiliteit van de positie van de plaatsvervangend president en voor de stabiliteit van Brazilië valt te betwijfelen. In het door corruptie geplaagde Zuidelijk Amerika was Dilma Rousseff een verademing van onkreukbaarheid. Temer zal veel veranderingen teweeg moeten brengen wil hij aan haar kunnen tippen.

Bronnen: Wikipedia,
Edgerton, Anna; Colitt, Raymond (11 April 2016). “Leaked Brazil Tape Shows VP Temer Practicing Unity Address”.

take down
the paywall
steun ons nu!