Break free actie in Australië

Stop fueling around: hou fossiele brandstoffen in de grond

Van 4 tot 15 mei vindt er onder de vlag van ‘Break Free’ wereldwijd een golf van burgerlijke ongehoorzaamheid plaats. De organisaties en burgers die deelnemen vinden dat fossiele brandstoffen in de grond moeten blijven. Break Free is een initiatief van actiegroep 350.org en wordt onder meer gesteund door auteur en klimaatactiviste Naomi Klein.

donderdag 12 mei 2016 12:55
Spread the love

In haar meest recente boek ‘This changes everything’ (in het Nederlands verschenen als ‘No time. Verander nu voordat het klimaat alles verandert’) maakt de Canadese Naomi Klein komaf met het idee dat bedrijven uit zichzelf zullen overstappen op alternatieven voor vervuilende fossiele brandstoffen. Zolang de markt bepaalt en zolang bedrijven er financieel voordeel van hebben de laatste fossiele brandstoffen uit de grond te halen, zullen ze dat blijven doen, zegt Klein. Terwijl het juist deze grootverbruikers zijn die het grootste verschil kunnen maken in het tegengaan van klimaatverandering.

Desinvesteren in fossiele brandstoffen

Bedrijven, maar ook overheden, rekenen erop dat er de komende jaren meer dan 10.000 miljard dollar aan inkomsten uit onontgonnen olie, steenkool en gas te behalen valt. Klimaatwetenschappers waarschuwen dat het ontginnen van deze fossiele reserves tot klimaatchaos zal leiden. 

Volgens Naomi Klein is het hoog tijd om bedrijven en overheden aan te zetten tot een overstap naar hernieuwbare energiebronnen door de grootste vervuilers te confronteren waar hun macht zich concentreert – bij hun kolenmijnen en kerncentrales. Dat is ook het idee achter Break Free: burgers en organisaties organiseren directe acties om duidelijk te maken dat ze niet langer accepteren dat vervuilers de planeet kapot maken voor winst.

Volgens actiegroep 350.org is dit het uitgelezen moment voor bedrijven om afscheid te nemen van fossiele brandstoffen. Omdat er geen tijd te verliezen is voor het klimaat, maar ook omdat de brandstofprijzen begin dit jaar kelderden en er een nieuwe wereldwijde klimaatovereenkomst getekend is. En niet in de laatste plaats omdat de druk van de Divestment-beweging groeit. Deze beweging vraagt aan onder meer banken, pensioenfondsen en universiteiten om te stoppen met investeren in fossiele brandstoffen.

Een greep uit de acties tot nu toe 

Er vonden al tientallen grootschalige Break Free acties plaats en meer acties staan gepland voor het weekend van 14 en 15 mei. In Wales legden bijvoorbeeld 300 mensen de grootste bovengrondse kolenmijn van het Verenigd Koninkrijk plat. In Nieuw-Zeeland verzamelden honderden mensen zich om ANZ, een van de grootste banken van het land, ter verantwoording te roepen voor het financieren van klimaatverandering. In Australië kwamen activisten samen om de grootste doorvoerhaven van steenkool te blokkeren met kajaks en zelfgemaakte vlotten.

In België ging FairFin op 11 mei stofzuigen voor enkele van de meest vervuilende banken. Banken in België zijn namelijk nog steeds nauw verbonden met steenkool, olie en gas. Uit onderzoek van FairFin blijkt dat grootbanken 9 keer meer investeren in fossiele brandstoffen dan in hernieuwbare energie. FairFin wil dat banken in België snel kiezen voor een toekomst met hernieuwbare energie en fossiele brandstofbedrijven als ExxonMobil uitsluiten van financiering.

Duitse activisten willen steenkoolmijn blokkeren

Van 13 tot 16 mei komen activisten uit heel Europa samen om in Duitsland actie te voeren tegen de steenkoolmijn in Lausitz. Ze hopen daarmee potentiële kopers van de mijn af te schrikken. Hoe groter het protest, hoe minder lucratief de investering wordt en hoe waarschijnlijker het is dat de huidige eigenaar Vattenfall de moet sluiten.

Meedoen met BreakFree in Duitsland kan hier. Meedoen met de acties kan ook vanuit je woonkamer: op https://breakfree2016.org/ kun je je aanmelden als ‘digitale getuige’ en de acties volgen, maar ook de deelnemers aanmoedigen of adviseren.

Je kan al de acties ook volgen op Twitter via #breakfree2016

take down
the paywall
steun ons nu!