Betoging voor Assemblée nationale in Parijs gisteren (foto: twitter)

Politieke hoogspanning en protest in Frankrijk

De Franse premier Valls heeft besloten om het parlement buitenspel te zetten en zo de fameuze loi travail toch door te drukken. Dat leidt tot politieke hoogspanning, zowel binnen als buiten het parlement. Het zou wel eens een hete mei kunnen worden in Frankrijk.

woensdag 11 mei 2016 10:01
Spread the love

Sinds begin maart wordt er in Frankrijk duchtig gemanifesteerd tegen de loi travail. Deze wet, die inzet op een verdere liberalisering van de arbeidsmarkt, krijgt de Franse linkerzijde niet doorgeslikt.

Ook binnen de rangen van de Parti Socialiste is de loi travail moeilijk verteerbaar. De linkervleugel van de partij wilde de wet niet stemmen in het parlement, waardoor een meerderheid ontbrak. De rechterzijde vindt dan weer dat de PS-regering al te veel water bij de wijn deed.

49.3

Ondanks dit gebrek aan meerderheid en steun binnen de eigen partij, wil premier Valls de wet nu alsnog doordrukken. Daarbij zal het parlement buiten spel gezet worden. Dat kan door gebruik te maken van het grondwetsartikel 49.3.

Het is de tweede maal reeds dat Valls het parlement op die manier negeert. Artikel 49.3 werd vorig jaar ook aangewend om de wet Macron door te duwen. Deze wet zette in op de verdere liberalisering van de economie.

Kan de loi travail dan op geen enkele manier meer tegengehouden worden? Toch wel. Maar daarvoor moet het parlement een motie van wantrouwen tegenover de regering stemmen. Als de linkerzijde van de PS die motie mee ondersteunt, dan zou de Franse regering het vertrouwen van het parlement effectief kunnen verliezen.

Hoewel sommige PS’ers daar effectief mee gedreigd hebben, lijkt de kans klein dat het zo ver zal komen. Dit zou immers de totale verlamming van de Franse politiek betekenen en een onoverkomelijke scheuring binnen de PS creëren.

Doorstart

Toen gisteren bekend raakte dat Valls zou gebruikmaken van artikel 49.3 braken in verschillende Franse steden spontane protesten uit. In Parijs verzamelden manifestanten voor de Assemblée nationale. “49.3 on n’en veut pas”, “Assemblée nationale, assemblée du capital”, werd gescandeerd. Een haastig opgetrokken politiecordon moest beletten dat de manifestanten de toegang tot de Assemblée effectief konden blokkeren. Later op de avond zette de politie traangas in.



Protest in Parijs (foto: Twitter)

Ook in Rennes, Nantes, Toulouse, Grenoble en Montpellier werd er gisteren op straat geprotesteerd. Op verschillende plaatsen kwam het daarbij tot aanvaringen met de politie.



(foto: Twitter)



Betoging in Grenoble (foto: twitter)

 

Het lijkt erop dat het aanwenden van 49.3 de protesten een nieuwe adem zal geven. Waar de activisten van NuitDebout op hoopten, namelijk een ‘convergence des luttes, lijkt nu door de regering zelf bewerkstelligd te worden. De ‘coup van Valls’ drijft vakbonden, studenten en NuitDebout immers in elkaars armen. En de woede onder de bevolking is groot.

Zeven vakbonden hebben opgeroepen om te staken op 17 en 19 mei. Ook andere actievormen, zoals een nationale betoging, worden door de vakbonden niet uitgesloten. NuitDebout heeft dan weer opgeroepen om dit weekend te manifesteren. Onder de noemer GlobalDebout wordt op 15 mei aangemaand tot wereldwijd protest. Niet toevallig is 15 mei ook de geboortedatum van de Spaanse indignados.




Ontkenning van de democratie

Op sociale media ging alvast een filmpje met een quote van president Hollande goed rond. In 2006 zat hij nog in de oppositie en ging hij tekeer tegen de beslissing van de toenmalige regering-de Villepin en president Sarkozy om het beruchte artikel 49.3 te gebruiken. 

“49.3 is een brutaliteit, 49.3 is een ontkenning van de democratie, 49.3 is een manier om het parlementaire debat af te remmen of zelfs te verhinderen”, fulmineerde Hollande toen voor de camera’s.

Sarkozy en de Villepin wilden toen de onpopulaire arbeidsmarkthervorming die vooral jongeren trof, zonder debat door het parlement jagen. De wet is er nooit gekomen. Het protest was te groot.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!