Luchtfoto van sectie Ifo 2 in Dadaab, het grootste vluchtelingenkamp ter wereld (UN/Evan Schneider)

Kenia dreigt met sluiting kampen vluchtelingen

Op 6 mei 2016 kondigde de Keniaanse regering aan dat "dat er een einde moet komen aan de opvang van vluchtelingen." Ze verwijst daarvoor naar de gevolgen voor de economie, de veiligheid en het milieu. Dat besluit is desastreus voor de vluchtelingen en moet heroverwogen worden, stellen internationale organisaties.

woensdag 11 mei 2016 17:46
Spread the love

Kenia vangt momenteel 600.000 vluchtelingen op. Die komen vooral uit Somalië en Zuid-Soedan. Dadaab, het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, staat in Kenia. De Keniaanse overheid heeft het departement voor Vluchtelingenzaken al opgeheven en organiseert nu de sluiting van de kampen “op zo kort mogelijke termijn”.

Internationale mensenrechtenorganisaties bekritiseren deze beslissing. “In één adem erkent de Keniaanse regering dat de Somaliërs die zij al bijna 25 jaar opvangt nog steeds vluchtelingen zijn, en zegt ze dat ze er genoeg van heeft”, zegt Bill Frelick, programmadirecteur Vluchtelingenrechten bij de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

Muthoni Wanyeki van Amnesty International noemt dit besluit “roekeloos” en “onverantwoordelijk.” Liesbeth Aelbrecht, hoofd van Artsen zonder Grenzen (AzG) in Kenia zegt dat deze stap van de regering de schijnwerpers zet op de “voortdurende” en “schaamteloze verwaarlozing” van vluchtelingen in de wereld.

De sluiting van de kampen betekent dat deze vluchtelingen terug moeten naar hun land van oorsprong. Aelbrecht stelt dat in Dadaab bij sluiting ongeveer 330.000 Somaliërs gedwongen terug moeten naar hun door oorlog verscheurde land. Ze krijgen daarbij zo goed als geen humanitaire hulp.

Somalië kampt daarenboven met droogte die de voedselzekerheid bedreigt en ondervoeding nog verder in de hand werkt. Ongeveer 4,7 miljoen mensen, bijna 40 procent van de bevolking, heeft humanitaire hulp nodig in dit Oost-Afrikaanse land. Door het voortdurende conflict in buurland Zuid-Soedan raakten ook daar miljoenen mensen ontheemd, verslechterde de voedsel- en watervoorziening en werden scholen en ziekenhuizen verwoest.

Wanyeki meldt dat gedwongen repatriëring “een schending is van de verplichtingen die Kenia heeft onder de internationale wetgeving.” Frelick stelt dat Kenia zich, ondanks de dreiging van de extremistische groep Al Shabaab, nog steeds moet houden aan het internationaal vluchtelingenrecht. HRW merkt op dat er geen bewijs is dat Somalische vluchtelingen in Kenia betrokken zouden zijn bij terroristische activiteiten.

Het is niet voor het eerst dat Kenia beweert uit angst voor terroristische activiteiten dergelijke actie te ondernemen. In de afgelopen jaren maakt de regering het volgens de organisatie Refugees International steeds moeilijker voor Somaliërs om in de steden te wonen en te werken. Hoewel de Keniaanse regering erkent dat het besluit om de kampen te sluiten humanitaire consequenties heeft, stelt zij daar tegenover dat Kenia namens de regionale en internationale gemeenschap alle lasten voor die opvang alleen draagt.

“Ons land heeft beperkte middelen en kampt met een existentiële terroristische dreiging. We kunnen niet langer toestaan dat onze bevolking slachtoffer is van het gebrek aan internationale verantwoordelijkheid voor de opvang van vluchtelingen”, schreef de Keniaanse minister voor Nationale Veiligheid, Karanja Kibicho, in het opiniestuk As the Kenyan minister for national security, here’s why I’m shutting the world’s biggest refugee camp

http://www.independent.co.uk/voices/as-the-kenyan-minister-for-national-security-heres-why-im-shutting-the-worlds-biggest-refugee-camp-a7020891.html op 9 mei in de Britse krant Independent.

Duurzame oplossing

De VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR stelt dat Kenia een “vitale rol” heeft gespeeld als een van de belangrijkste gastlanden voor vluchtelingen. Ook organisaties als Oxfam en het International Rescue Committee wijzen op de “gastvrijheid” en “verantwoordelijkheid” die de Keniaanse regering in de afgelopen decennia heeft getoond.

“De ngo-gemeenschap wil de regering van Kenia blijven steunen bij de zoektocht naar duurzame oplossing voor de lange termijn voor de vluchtelingen”, zeggen zij in een gezamenlijke verklaring. In die verklaring vragen ze de regering ook het besluit de kampen te sluiten te heroverwegen.

Bron: Kenyan Refugee Camp Closures will have Disastrous Consequences

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!