Persconferentie van 9 mei 2016 in Brussel (europalforum.org.uk)

Israël-lobby VS financiert Israël-lobby in Brussel en EU

In een rapport beschrijven drie onderzoekers hoe rechtse Amerikaanse organisaties en personen die in de VS islamofobie en steun voor de koloniale nederzettingen van Israël in Palestina promoten ook financieel actief zijn in Brussel om de Europese pro-Israël-lobby te ondersteunen. Hun onderzoek nam twee jaar in beslag.

woensdag 11 mei 2016 15:58
Spread the love

In het rapport The Israel Lobby and the European Union noemen onderzoeksjournalisten David Cronin, Sarah Marusek en David Miller organisaties en een aantal multimiljonairs die zowel in de VS als in Brussel financiële steun geven aan personen en organisaties die de bezetting en kolonisering van Palestina goedpraten en islamofobe berichtgeving produceren.
Met hun rapport brengen de drie onderzoekers een netwerk aan de oppervlakte dat tot nog toe aan de openbaarheid was ontsnapt. Ze leggen uit waar en hoe machtige donors de kolonisering van Palestina ondersteunen, hoe ze lobbyisten betalen om het Europese Parlement en de Europese Commissie er toe te brengen geen sancties te nemen tegen de schendingen van de mensenrechten door de Israëlische bezettingstroepen en hoe ze campagnes voor rechtvaardigheid in Palestina infiltreren, verdacht maken en ondermijnen. 

Organisaties met klinkende namen als de European Friends of Israel, de Europe Israel Press Association en de European Coalition for Israel zijn ontstaan uit lobbying in de EU zelf, maar krijgen ook ruime Amerikaanse steun. Andere organisaties zoals het Friends of Israel Initiative, het AJC Transatlantic Institute, de Israel Allies Caucus, de European Foundation for Democracy en het European Leadership Network zijn meer directe creaties van Amerikaanse organisaties en personen. Ze zijn financieel rechtstreeks verbonden met de rechtse pro-Israël-lobby in de VS.Persconferentie van 9 mei 2016 in Brussel (europalforum.org.uk)

Deze lobby-organisaties delen met elkaar een grote bezorgdheid over het toenemend succes van de BDS-boycot tegen de bezetting en kolonisering van Palestina en tegen de apartheid in Israel zelf. Volgens eigen schattingen van het Israëlisch ministerie van financiën dreigt de Israëlische economie door die campagne in de komende jaren een vijfde van haar export naar de EU te verliezen.

Het toenemend succes van de BDS-campagne blijkt onder meer uit de recente oproep van 44 academici van de Universiteit Gent om de universiteit terug te trekken uit gemeenschappelijk onderzoek met het Israel Institute of Technology Technion en de Israel Aerospace Industries. Deze bedrijven produceren wapentechnologie die door het Israëlisch leger wordt ingezet om het verzet van de Palestijnse bevolking tegen de bezetting en de kolonisering te onderdrukken.

De in het rapport genoemde organisaties en personen pogen daarom de aandacht weg te trekken van de permanente schendingen van de mensenrechten door Israël, onder meer door het produceren en promoten van haatberichten tegen Arabieren en moslims in de EU. Dankzij ruime financiële ondersteuning overtroeven zij de pro-Palestijnse lobby’s in Brussel volkomen.

Het rapport toont aan dat rechtse Amerikaanse krachten een aanzienlijk invloed uitoefenen op het Midden-Oostenbeleid van de EU en dat de Europese instellingen zich zeer gemakkelijk schikken naar moddercampagnes die door deze lobbyisten worden gelanceerd.

Dit onderzoek werd gefinancierd en gepubliceerd door Public Interest Investigations, een ngo gespecialiseerd in onderzoek en analyse van public relations, propaganda, lobbying en netwerken in de EU. De organisatie heeft twee websites: Spinwatch en Powerbase. Voor dit rapport werkte de organisatie samen met het EuroPalForum (Facebookpagina hier), een Britse ngo die de Palestijnse zaak bepleit in de EU. Het volledig rapport is onderaan dit artikel beschikbaar.

David Cronin is een Iers journalist die in Brussel werkt. Sarah Masurek is onderzoeker aan de Universiteit van Johannesburg in Zuid-Afrika. David Miller is professor sociologie aan de Universiteit van Bath (GB).

Report: The Israel Lobby and the European Union

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!