Watertekort in India raakt vooral vrouwen

Zo'n 330 miljoen Indiërs, een kwart van de Indiase bevolking, lijden momenteel onder de gevolgen van ernstige droogte. Er is een tekort aan drinkwater en water voor de landbouw. Deelstaten nemen noodmaatregelen, zoals het transport van miljarden liters water per trein.

woensdag 4 mei 2016 12:12
Spread the love

Vrouwen zijn meestal de eersten die de gevolgen van de tekorten merken. Ze moeten lange afstanden afleggen om het kostbare goed te verkrijgen, met zware kruiken op hun hoofd. Daarnaast doen ze het huishouden, voeden ze de kinderen op, zorgen ze voor ouderen, passen ze op het vee of doen ze ander agrarisch werk. Overheidsscholen sluiten eerder de deuren, zodat de leerlingen – met name meisjes – mee kunnen helpen.

Op het platteland moeten vrouwen vaak kilometers lopen om water te halen bij een bron. Ook nu India de derde economie van Azië is, zijn de waterproblemen nog niet opgelost. In de centrale staat Madhya Pradesh vertrekken vrouwen al bij zonsopgang om water te halen.

Zonnesteek

In sommige gebieden is de impact van de waterschaarste zo hevig dat er mensen sterven. Een elfjarig meisje overleed vorige maand aan een zonnesteek en uitdroging terwijl ze water haalde bij een dorpspomp in de westelijk staat Maharashtra. Ze had bijna vier uur blootgestaan aan een temperatuur van 42 graden Celsius.

Volgens Shashank Shekhar, universitair docent bij de afdeling Geologie van de Universiteit van Delhi, is de waterschaarste het gevolg van druk op waterbronnen in heel India. “Enerzijds groeit de bevolking en verandert de levensstijl van Indiërs. Ze gebruiken meer water. Anderzijds is er intense concurrentie tussen de landbouw, industrie en de huishoudelijke sector. Daardoor is het grondwaterpeil sterk gedaald.”

Klimaatverandering

Ranjana Kumari, directeur van het Centrum voor Sociaal Onderzoek in Delhi, zegt dat vrouwen disproportioneel lijden onder de impact van rampen, vanwege de culturele normen en de ongelijke verdeling van rollen, macht en bezittingen in ontwikkelingslanden. In sommige gebieden moeten gezinnen het doen met niet meer dan een emmer water per dag.

Volgens de studie Effects of Drought on Livelihoods and Gender Roles, die de gevolgen van de klimaatverandering in de noordoostelijke staat Meghalaya analyseert, heeft de klimaatverandering ernstige gevolgen voor de voedselzekerheid en stabiliteit van het voedselsysteem. Bij klimaatrampen zijn vrouwen kwetsbaarder dan mannen. Vrouwen en meisjes moeten dan meer werk verzetten.

Artsen waarschuwen voor de economische en sociale implicaties. De watercrisis heeft invloed op zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid van vrouwen. Ze kampen met de fysieke stress van de dagelijkse zoektocht naar voldoende water en de emotionele stress van de beperkte huishoudvoorraad en de problemen die dat met zich meebrengt bij persoonlijke hygiëne tijdens de menstruatie.

Activisten zeggen dat vrouwen het meest lijden onder inadequate sanitatie, terwijl dat vaak onuitgesproken blijft bij de watercrisis. Watergebrek en inadequate sanitatie heeft tot gevolg dat meisjes niet naar school kunnen, minder kans op werk hebben, inkomen derven en kampen met een slechtere gezondheid.

Rijstteelt

De Indiase regering heeft de hoogste prioriteit toegekend aan de drinkwatervoorziening op het platteland. Ondanks de installatie van meer dan 3,5 miljoen handpompen en meer dan 116.000 leidingwatersystemen, hebben de meeste Indiërs nog elk jaar te maken met waterschaarste.

In de steden is de situatie niet veel beter. Vrouwen moeten er uren in de rij staan bij openbare waterkranen, vooral in sloppenwijken. Experts waarschuwen dat als de waterschaarste niet wordt aangepakt op een duurzame manier, de impact op vrouwen steeds problematischer zal worden.

“In India zijn vrouwen actief betrokken bij de landbouw, inclusief de rijstteelt en visserij. Beide sectoren hebben te maken met veranderende weerpatronen en watertekorten. Als vrouwen hun inkomen kwijtraken, zijn ze kwetsbaarder en lopen ze het risico op marginalisering. De impact van de watercrisis kan verkleind worden als ze weten wat hun rechten zijn, relevante informatie krijgen en de juiste beroepsvaardigheden aanleren, zegt Kumari.

take down
the paywall
steun ons nu!