Tonijnindustrie levert jaarlijks 42 miljard dollar op

De tonijnvisserij levert jaarlijks een bijdrage van minstens 42 miljard dollar aan de wereldwijde economie, blijkt uit gisteren (maandag) verschenen onderzoek van Pew Charitable Trusts. Overbevissing dreigt de inkomsten waar miljoenen mensen van afhankelijk zijn, echter te ondermijnen.

dinsdag 3 mei 2016 14:51
Spread the love

Het is volgens de onderzoekers voor het eerst dat berekend is hoeveel vissers, verwerkende bedrijven en wederverkopers verdienen aan sommige ernstig bedreigde tonijnsoorten.

De zeven meest gewilde soorten – de gestreepte tonijn, witte tonijn, grootoogtonijn, geelvintonijn, Atlantische blauwvintonijn, Pacifische blauwvintonijn en de zuidelijke blauwvintonijn – leverden in 2014 ongeveer 12 miljard dollar op. De volledige waarde, inclusief de prijs die restaurants en de consument in de supermarkt betalen, komt uit op minstens 42 miljard dollar.

Big business

“Het is geen geheim dat tonijn big business is”, zegt Amanda Nickson van Pew. “We kunnen nu voor het eerst een prijskaartje hangen aan wat er op het spel staat als we niet op duurzame wijze omgaan met deze commercieel en ecologisch belangrijke vis.

Gezien het belang van de vis voor talloze kustplaatsen in de wereld, zou elke overheid zich moeten inzetten voor bescherming van de tonijn, zegt ze. Vooral de Pacifische eilanden hebben belang bij een gezonde tonijnindustrie. In de Pacifische Oceaan wordt de meeste tonijn gevangen, met een waarde van naar schatting 22 miljard dollar in 2014.

Kortetermijnwinst

Uit cijfers van de Internationale Wetenschappelijke Commissie voor Tonijn en Tonijnachtige Soorten bleek onlangs dat de populatie van de blauwvintonijn met meer dan 97 procent is gedaald ten opzicht van historische niveaus. De populatie van de grootoogtonijn in de westelijke en centrale Pacific daalde met 84 procent.

“Kortetermijnwinst is vaak de drijfveer achter beslissingen, maar verantwoordelijk, op de toekomst gericht beleid levert veel meer op”, zegt Nickson. “Betrokken overheden moeten de hindernissen wegnemen die moderne beheertechnieken en een op wetenschappelijke informatie gebaseerd quotum in de weg staan.”

Het onderzoek heeft de waarde van de tonijn voor het ecosysteem in de oceanen en toeristische inkomsten niet meegenomen in de berekening. “Als we ook dat meetellen, zal de totale waarde van de soort vermoedelijk nog sterk stijgen.”

take down
the paywall
steun ons nu!