(climate-change-guide.com)

Helft van grote investeerders negeert klimaatverandering

 De helft van de 500 grootste investeerders ter wereld houdt in zijn investeringen geen rekening met de klimaatverandering.

maandag 2 mei 2016 16:03
Spread the love

Slechts 97 van de 500 grootste investeerders ter wereld ondernemen voelbare actie om de risico’s van de klimaatverandering te beperken, blijkt uit de Global Climate 500 Index. Dat is een jaarlijks rapport van het Asset Owners Disclosure Project (AODP), een non-profitorganisatie. Nog eens 157 grote investeerders zetten nu hun eerste stappen op dit vlak.

De andere helft van de 500 grootste investeerders negeert de klimaatverandering. Zo blijven ze investeren in fossiele brandstoffen.

Pensioenfondsen en verzekeraars

De investeerders die iets ondernemen, leveren over het algemeen grotere inspanningen dan vorig jaar, maar tegelijk neemt ook het aantal investeerders dat helemaal niets doet, toe.

“Het is schokkend dat bijna de helft van ’s werelds grootste investeerders helemaal niets doet om het klimaatrisico te verzachten”, zegt AODP-directeur Julian Poulter. “Pensioenfondsen en verzekeraars die de klimaatverandering negeren, gokken met het spaargeld en de financiële zekerheid van honderden miljoenen mensen over de hele wereld en riskeren zo een nieuwe financiële crisis.”

Geen winst opofferen

De Global Climate 500 Index werkt met scores van AAA voor wie veel onderneemt tot D voor wie het minst doet. Wie helemaal niets onderneemt, krijgt een X-rating. Het aantal X-investeerders steeg van 232 in 2015 naar 246 dit jaar.

De 500 grootste investeerders beheren samen 33 biljoen euro (een biljoen is een miljoen keer een miljoen). De X-investeerders zijn goed voor 12,5 biljoen euro.

De 12 AAA-investeerders haalden over vijf jaar een hogere winst dan gemiddeld. Dat bewijst volgens het AODP dat je klimaatactie kunt ondernemen zonder winst op te offeren.

take down
the paywall
steun ons nu!