1 mei, meer dan ooit dag van concrete strijd
redactie

1 mei, meer dan ooit dag van concrete strijd

In de hele wereld werd 1 mei gevierd, maar meer dan ooit draaiden die betogingen en acties rond concrete punten.

maandag 2 mei 2016 10:35
Spread the love
In Turkije werden meer dan 200 mensen opgepakt toen betogers het verboden Taksimplein in Istanboel probeerden te bereiken. Tot 1977 was het Taksimplein de plaats waar op 1 mei betoogd werd. Tientallen actievoerders werden toen vermoord in wat de geschiedenis inging als ‘bloody may day’. Bijna 25.000 agenten werden zondag ingezet. Eén man kwam om het leven nadat hij werd omvergereden door een waterkanon.
In Frankrijk stond 1 mei in het teken van het protest tegen de arbeodsmarkthervorming. Er waren meer dan 300 acties in heel het land. In Parijs kwam het opnieuw tot geweld.
In de Filippijnen waren de 1 mei-betogingen de aanloop naar de verkiezingen van 9 mei. In Manila zette de politie de zware middelen in om 2000 betogers te beletten in de buurt van de Amerikaanse ambassade te komen. Twintig betogers raakten gewond.
In Duitsland richtte de 1 mei-viering zich tegen het groeiende racisme. In Stuttgart haalde de vakbond uit naar de extreemrechtse partij AFD die in dezelfde stad een concgres hield.

take down
the paywall
steun ons nu!