(foto @TomBogman)

Binnenkort opnieuw straatprotest (en meer) tegen de regering

Meer dan andere jaren is 1 mei een dag van strijd. De regering schaft de 38-urenweek af, probeert de pensioenen in de openbare sector te verlagen tot het niveau in de privésector en wil in juli nog eens 3 miljard euro wegknippen uit de begroting. Eind mei komt er alvast een nieuwe grote betoging en als het van het ABVV afhangt, volgt er in juni ook een stakingsactie.

zaterdag 30 april 2016 19:57
Spread the love

“Alle sociale verworvenheden waar wij als arbeidersbeweging, als socialisten, de afgelopen decennia zo hard voor hebben gevochten, worden nu één voor één afgebroken. Het laatste anderhalf jaar was een periode van sociale achteruitgang. Een regeerperiode waarin de mensen die werken en de mensen met een uitkering, dag na dag zware klappen hebben gekregen”, zo zei ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw in zijn toespraak aan de vooravond van 1 mei in de Gentse Vooruit.

Het stopt echter niet bij dat anderhalf jaar. Eind 2014 liepen de vakbonden en andere sociale bewegingen storm tegen de regering. Het straatprotest doofde daarna wat uit, maar de volgende maanden lijkt er een opflakkering te komen.

Eind mei komt er al zeker een nieuwe grote betoging. Dat zou dan al de derde keer in dik anderhalf jaar zijn dat de vakbonden vele tienduizenden mensen op straat krijgen tegen de regering-Michel.

Maar bij het ABVV hopen ze alvast op meer. “”We roepen op tot een algemene staking. De laatste week van juni, net na de examens, maar nog voor de grote vakantie”, zei Werner Van Heetvelde zaterdag in De Morgen. Hij is voorzitter van de Algemene Centrale van het ABVV, goed voor 430.000 leden.

Voor meer details over die acties is het wachten op dinsdag. Dan geven de drie vakbonden samen meer uitleg op een persconferentie.

Dat de regering morrelt aan de 38-urenweek lijkt de druppel te zijn. Het sociaal overleg over die maatregel sprong al snel af, volgens de vakbonden omdat er geen enkele bereidheid was bij de werkgevers om een kanttekening te plaatsen bij de plannen van minister van Werk Kris Peeters.

“Door werknemers koopkracht af te nemen, door werknemers te dwingen in steeds en nog meer flexibelere contracten, door de 38-urige werkweek af te schaffen en ons te dwingen tot werkweken van 45 uur op vraag van de werkgevers, doe je afbreuk aan de menselijke activiteit die arbeid is en doe je afbreuk aan de mensen. Mensen hebben recht op een sociaal leven, een gezinsleven en tijd voor zichzelf. Wij willen geen schijnflexibiliteit. De vakbonden hebben dan ook gepast voor het schijnoverleg hierover”, zei Rudy De Leeuw in zijn 1 mei-toespraak.

Panama Poen

Net toen de regering uitpakte met nieuwe maatregelen die moeilijk liggen bij de vakbonden en hun achterban, barstte het schandaal rond de Panama Papers los. Ook dat zet kwaad bloed. “Als ze dan op de kap van de werknemers hun winst hebben gemaakt, dan is het nog niet genoeg. Neen, dan trekken sommigen met hun vermogen naar fiscale paradijzen via offshore constructies. Al dan niet met de hulp van banken die tijdens de crisis werden gered met het belastinggeld dat de werknemers hebben opgehoest. Stop dit PanamaPoenPakken”, zei De Leeuw.

De werkgevers laten ook niet na om olie op het vuur te horen. In volle aanloop naar de sociale verkiezingen trok het VBO deze week de bescherming van vakbondsafgevaardigden in twijfel. “Dat zijn praktijken die wij ondertussen gewend zijn, maar ik waarschuw meteen alle werkgevers en alle neoliberale liefhebbers van de vrije markt: raak niet aan onze delegees! Raak niet aan het hart van de vakbond. Wij weten dat wij in jullie weg naar meer winst, naar meer vrije markt en minder staat lopen”, zei De Leeuw.

De ABVV-voorzitter nodigde SP.A ook uit om het sociale front tegen de regering te versterken. “Links moet opnieuw de geesten veroveren. Want laat ons niet naïef zijn, onze tegenstander is sterk. Het economisch gedachtengoed van rechts houdt stand en controleert steeds meer en meer het leven van alledag. We gaan opnieuw naar een Modern Times zoals Charlie Chaplin die ons heeft geschetst. Laat ons niet passief blijven. Laat ons nu ageren. Willen we het tij keren, dan dienen wij, socialisten, opnieuw de geesten en de harten van de mensen te veroveren.”

take down
the paywall
steun ons nu!