Game of Thrones gaat over klimaatverandering

Game of Thrones gaat over klimaatverandering

dinsdag 26 april 2016 17:14
Spread the love

Klimaatverandering is dé grootste bedreiging van onze tijd. Er zijn er nog wat die moeite hebben dat te willen inzien. Misschien kan de immens populaire HBO-reeks Game of Thrones hen hierin een handje helpen.

Afgelopen zondag ging de meest geanticipeerde televisiereeks ooit weer van start: het zesde seizoen van GoT werd wereldwijd simultaan uitgezonden en kon zo miljoenen kijkers wederom bekoren. Enkel op de release van Star Wars: Force Awakens werd langer gewacht. Dat kan dus tellen.

Behoeft deze reeks nog uitleg? Kort (maar dan wel heel kort) samengevat gaat ze hierover: het grootste deel van deze door George R.R. Martin geschreven boeken speelt zich af op het mythische continent Westeros, waar 7 adellijke families strijden om de macht in het koninkrijk. Daarnaast komt de strijd tussen de Night’s Watch en het sluimerende gevaarte achter de Muur ook aan bod. Een derde, belangrijk deel van het verhaal speelt zich af op het oostelijke continent Essos, waar drakenmoeder (oh, jawel) Daenarys Targaryen de troon in Westeros terug tracht te heroveren. U hoort het al: een vet verhaal.

Badass Daenarys?

Ondertussen komen er heel wat personages tragisch aan hun einde, komen er daarenboven heel wat nieuwe personages bij, en komen die nieuwe personages opnieuw tragisch aan hun einde. Geen nood, want heel wat personages doen ook nog eens hun best zich voort te planten. En de boer… die ploegde rustig voort.

George R.R. Martin schreef hiermee een knoert van een verhaal. Het is zelf zo een knoert geworden dat de televisieserie momenteel de boeken voorbij steekt. Martin kon het tempo moeilijk volgen, wat tot grote frustratie in de eerste plaats bij hem en ook bij de miljoenen boekenfans leidden.

Maar we gaan het niet hebben of Jon Snow al dan niet dood is (Spoiler hier), wat Daenarys nog allemaal nog van plan is (gewoon badass zijn?) of met welke politiek pertinente opmerDrakenmoeder Daenarys

kingen en observaties onze favoriete dwerg Tyrion Lannister ons nog  zal verblijden (zo maakte hij de eunuch Varys weer eens flink belachelijk de laatste aflevering).

 

Maar goed. Laat het ons even hebbenover dé grote (immanente) dreiging in het verhaal: de white walkers. Deze ijzige zombie-achtige creaturen beuken onhoudbaar door op de immense Muur. Aan het einde van vorig seizoen zagen we al dat ze voor de poorten van de 7 koninkrijken staan, klaar om de wereld wederom onder te dompelen in een generatielange duistere koude. Zo wordt de wereld der mensen opnieuw bedreigd door een onheilspellende winter van generaties: winter is coming.

Tiens, wel, dat klinkt bekend in de oren. In een uitermate lezenswaardig artikel in Foreign Affairs deed politicologe Charli Carpenter, verbonden aan de Universiteit van Massachussets, al in 2012 haar theorie uit de doeken (nieuwswebsite Vox.com vatte haar theorie mooi en bevattelijk samen). Carpenter ziet GoT als een soort “Collective Action Story”. Zij stelt dat de zeven strijdende families/koninkrijken best hun krachten bundelen, de arrogantie  opzij schuiven en toegevingen doen aan elkaar. Immers, is het van belang dat ze deze “wereldwijde” dreiging uit het verre Noorden gezamenlijk aanpakken.

Vluchtelingen uit het Noorden

Verander “zeven strijdende families/koninkrijken” door “belangrijkste geïndustrialiseerde landen” en je ziet dat haar standpunt niet helemaal van de pot gerukt blijkt te zijn. Nog meer: wie zijn de eerste slachtoffers van de bevreesde white walkers? De Free Folk, nomadische clans die in deze barre noordelijke landen ronddwalen, jagen en verzamelen.

Hoe langer hoe meer in het verhaal worden ze gedwongen hun landen te verlaten, richting de muur. Daar stuiten ze dan op een gigantische ijsmuur (zo lang als de afstand Brussel – Straatsburg; om er dan toch even de Europese politiek bij te lappen). Deze Free Folk vluchten, en wel om twee redenen: 1) het steeds koudere en killere (letterlijk en figuurlijk) klimaat en 2) de alsmaar schaarser wordende voedsel- en hulpbronnen.
Maar dat vinden de vechtersbazen van het koninkrijk allesbehalve oké. Daar worden ze dan weer tegengehouden door de noordelijkste verdedigers van het rijk, crapul-soldaten, bannelingen en ander uitschot die hun leven lang voor de Nights Watch strijden moeten.

Nu ja, leuk is anders.

Die mannen van de Night’s Watch lijken zo wel het equivalent van onze wereldwijde experts die er, ook soms iets te passief, op staan te gapen. Enkelen daargelaten, Jon Snow bijvoorbeeld, trachten dan weer wél in te grijpen. Dat wordt hen niet altijd in dank afgenomen… ahum

En hoe zit het dan met de 7 adellijke families (lees: geïndustrialiseerde landen)? Tja, die zijn of te druk bezig met elkaar te bevechten (Huis Lannistar vs Huis Stark vs Huis weet-ik-veel) of te hard met zichzelf bezig (Huis Martell).

Klimaatverandering is wel degelijk een dreiging die ons allen aanbelangt. Dat is in deze wereld zo, en in de wereld van GoT niet veel anders, hoewel ze daar in een iets andere vorm komt. Is de reeks daarom misschien zo herkenbaar voor velen? Kan zijn. We know nothing

(Trouwens, bezoek www.klimaatkameraad.be eens!)

take down
the paywall
steun ons nu!