Duitse vraag om scheurtjesreactoren stil te leggen lokt opvallend weinig reactie uit

De Duitse regering vroeg deze week om om de scheurtjesreactoren Doel 3 en Tihange 2 tijdelijk stil te leggen. Volgens de Duitse nucleaire waakhond is niet zeker dat de reactoren bestand zijn tegen een kernongeval. Net op het moment dat daarover gedebatteerd werd in de Kamer viel Doel 3 nog maar een keer stil.

vrijdag 22 april 2016 14:01
Spread the love

In Duitsland zijn ze er duidelijk niet gerust in. Volgens de Duitse media kan het zelfs tot een ernstige aanvaring leiden tussen Duitsland en België. De vraag van de Duitse minister van Milieu Barbara Hendrickx is dan ook ongewoon. Zij vraagt om de zogenaamde scheurtjesreactoren Doel 3 en Tihange 2 stil te leggen.

Die vraag komt er niet zomaar. De Duitse experten van het Reaktorsicherheitskommission (RSK) geloven wel dat er bij een normale werking van de centrales geen probleem is, maar zij vrezen dat de reactoren niet bestand zijn tegen een ernstige storing.

“Onze positie blijft ongewijzigd: de kerncentrales beantwoorden aan de strengste normen. Er is geen enkele reden om de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 te sluiten. Er is geen reden om aan onze experts van het FANC te twijfelen.” Minister Van Overtveldt had namens de regering nog maar net die sussende woorden uitgesproken in de Kamer toen het bericht kwam dat Doel 3 nog maar eens was uitgevallen. Luttele uren daarvoor bleek dat ook Doel 1 nog tot eind mei buiten strijd is door technische problemen.

De kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 werden een eerste keer stilgelegd in 2012, omdat er duizenden kleine scheurtjes in de stalen wanden van de reactorvaten waren aangetroffen. Na een lange reeks tests kregen de reactoren van het Federaal agentschap voor nucleaire controle (FANC) de toestemming voor een heropstart. Volgens de wet van 2003 mogen Doel 3 en Tihange 2 nog in gebruik blijven tot respectievelijk 2022 en 2023.

De Duitse regering geeft toe dat de vraag om de reactoren stil te leggen neerkomt op een inmenging in de Belgische aangelegenheden. Maar wij moeten de bevolking beschermen en zeker die in het grensgebied, klinkt het bij staatssecretaris Jochen Flasbarth.

“Dat onze federale regering en haar energieminister het beleid volledig baseert op deze aftandse logge centrales, smaakt eens zo bitter”, reageert de milieubeweging Bond Beter Leefmilieu.

Volgens Bond Beter Leefmilieu hypothekeert de regering het energiebeleid van de toekomst. “Het ELIA-rapport dat gisteren verscheen bevestigt: door te blijven aanmodderen met overbodige kerncentrales, fnuiken we alle toekomstgerichte investeringen. De regering creëert zo het tekort.”

take down
the paywall
steun ons nu!