Een betoger met de slogans "Wij zijn Ayotzinapa" en Wij eisen gerechtigheid" (Montecruz/CC/IPS)

Nieuwe getuige slachtpartij 2014 op 43 studenten in Mexico

In de ophefmakende zaak van de verdwijning en afslachting van 43 Mexicaanse studenten van de normaalschool van Ayotzinapa in centraal Mexico is een nieuwe getuigenis opgedoken. Die is zeer belastend voor de federale politie en wijst op hun medeplichtigheid.

vrijdag 15 april 2016 14:28
Spread the love

Op 26 september 2014 verdwenen 43 studenten in de noordwestelijke stad Iguala na een charge op hun bussen door de lokale politie. Zij kwamen van een bijeenkomst en gingen terug naar hun normaalschool in Ayotzinapa, waar ze voor onderwijzer studeerden. Volgens een nieuwe getuige waren ook minstens twee federale politieagenten aanwezig toen de jongeren uit de bus werden gehaald.

Het onderzoek naar de verdwijning van de Mexicaanse studenten zit al een tijd vast. Volgens een groep van onafhankelijke experts, die was aangeduid door de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten, heeft het openbaar ministerie zwaar geblunderd in het onderzoek van de zaak.

Het motief voor de verdwijning is drugshandel, stelden deze experts vast. Een netwerk van drughandelaars in Iguala vervoert heroïne naar de VS aan boord van commerciële lijnbussen. De studenten stapten zonder het te weten aan boord van zo’n bus. De nieuwe getuigenis suggereert dat de invloed van het plaatselijke drugkartel tot in de federale politie reikt.

Het gerecht gaat ervan uit dat de studenten vermoord zijn en nadien verbrand werden in een afvaloven. Het baseert zich daarvoor op verklaringen van drie mannen die de moorden zouden hebben gepleegd.

Bron: Federal police witnessed abduction of 43 missing Mexican students – witness

 

take down
the paywall
steun ons nu!