Het smeltseizoen in Groenland start officieel wanneer minstens 10 procent van de totale winterijsoppervlakte in Groenland terug gesmolten is. Normaal vindt dat ergens vanaf 15 mei plaats maar in 2016 is het smelten al in de tweede week van april al begonnen. Op 11 april was al 12 procent van de ijsoppervlakte gesmolten. Het vorige record dateert van 2010. Toen begon het smeltseizoen nog op 5 mei, tien dagen vroeger dan normaal. Nu gaat het al over vier à vijf weken.
Het is in maart en april 2016 uitzonderlijk warm in Groenland. Nooit eerder sinds het begin van de bestaande moderne klimaatmetingen waren de temperaturen in deze tijd van het jaar al zo hoog. In de week van 11 april was het overdag 20 graden warmer dan normaal. De verwachting is dat deze vroege start maar enkele dagen zal duren omdat de temperaturen weer snel zullen zakken. Wetenschappers spreken desalniettemin van een zeer ongewoon fenomeen.
De ongewone warmte beperkt zich bovendien niet tot Groenland. Het volledige noordpoolgebied kampt al maanden met temperaturen die hoger liggen dan normaal. “Ik heb nog nooit zo’n warme, gekke winter gezien in het noordpoolgebied”, meldde Mark Serreze, directeur van het National Snow and Ice Data Center in de VS, eind maart:“De warmte was genadeloos.”
Het wegsmelten van het Groenlandse ijs is verantwoordelijk voor ongeveer 10 procent van de wereldwijde stijging van de zeespiegel. In 2014 geleden ontdekten onderzoekers diepe valleien met stromend water onder de Groenlandse gletsjers. Daardoor komen die gletsjers ook landinwaarts in contact met het zeewater uit de oceaan. Het afsmelten van de gletsjers verloopt daardoor nog sneller dan voorspeld.
Bron: Greenland ice is melting faster than ever—and that could be bad news for the Earth’s rotation