Verpakkingen die fastfood netjes hygiënisch verpakken zijn zelf bronnen van chemische besmetting (designbolts.com)

Weer bevestigd: fastfood zit vol schadelijke chemicaliën

Mensen die geregeld fastfood eten, worden tot 40 procent meer blootgesteld aan ftalaten, een vorm van schadelijke chemicaliën. Dat stellen Amerikaanse wetenschappers nogmaals vast na medisch onderzoek van consumenten van hamburgers, pizza en meeneemnoedels.

donderdag 14 april 2016 21:17
Spread the love

Wetenschappers van de Milken Institute School of Public Health aan de George Washington-universiteit in de Amerikaanse hoofdstad onderzochten 8877 proefpersonen. Zij stelden hen vragen over hun eetgewoontes en namen een urinestaal af. De onderzoekers waren specifiek op zoek naar ftalaten.Basisstructuur van ftalaat (WikiMedia Commons)

Ftalaten zijn esters (een mengeling van diverse chemische verbindingen) van ftaalzuur (1,2-benzeendicarbonzuur) met diverse alcoholen. Ze worden onder meer gebruikt bij het vervaardigen van drukinkten, lijmen, geparfumeerde producten en parfums, als weekmakers voor plastics, zoals PVC en in de verpakkingen van fastfoodproducten en zuivelproducten. In zuivere chemische vorm zijn het kleurloze, geurloze viskeuze vloeistoffen. Opgelost in verpakkingen gaan ze langzaam verdampen in de lucht of het water en geraken ze dan opgelost in de voedingswaren die in de verpakkingen zitten (WikiPedia -nvdr)

De onderzochte personen die de meeste fastfood hadden gegeten in de 24 uur voorafgaand aan de afname van een urinestaal, hadden tot 40 procent meer ftalaten in hun urine in vergelijking met de groep personen die aangaven geen fastfood te hebben gegeten in de laatste 24 uur. Verder bleek dat vooral vleeswaren en graanproducten (brood, cake, pizza, rijst en noedels) de bron waren van de aanwezige ftalaten.

“Deze resultaten baren ons grote zorgen want ftalaten worden gelinkt aan een groot aantal gezondheidsproblemen bij kinderen en volwassenen”, zegt hoofdauteur van de studie Ami Zota. Ftalaten zijn hormoonverstoorders die leiden tot genitale afwijkingen bij baby’s, tot astma, diabetes, leerproblemen en miskramen.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!