#NuitDebout: Ondertussen in Parijs (en elders)

#NuitDebout: Ondertussen in Parijs (en elders)

De protestbeweging #NuitDebout lijkt voorlopig nog niet over zijn hoogtepunt heen. Het kloppend hart van de beweging is nog steeds de Place de la République in Parijs. Maar het protest verplaatst zich nu ook naar de voorsteden, de rest van Frankrijk en het buitenland. De nachten in Parijs blijven bijzonder woelig. Een kort overzicht.

donderdag 14 april 2016 10:55
Spread the love

Ondanks kortstondige ontruimingen door de politie blijft de Place de la république bezet. Vanaf de late middag stromen de mensen toe om te vergaderen en te discussiëren. Wanneer de nacht valt, loopt het plein vol. Dit zijn beelden van gisteren (woensdag):


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Ook in de Parijse voorsteden lijkt NuitDebout voet aan de grond te krijgen. Ondermeer in Saint-Denis en Ivry-Sur-Seine werden (nachtelijke) bijeenkomsten georganiseerd:
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er worden trouwens niet alleen pleinen bezet. Dinsdag werd het Parijse station Saint-Lazare even bezet door studenten die hun solidariteit wilden uitdrukken met de spoormannen: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de universiteit Paris8 zijn de studenten overgegaan tot een bezetting:


 ‘s Nachts is het centrum van Parijs het decor voor wilde, onaangekondigde betogingen die vaak resulteren in confrontaties met de politie. Daar zijn doorgaans weinig beelden van te vinden net omdat de betogingen spontaan, onaangekondigd en nachtelijk zijn. Dinsdagnacht was het, net als zaterdagnacht, erg onrustig in de straten van Parijs:

 De vele acties beperken zich niet tot Parijs. In vrijwel alle grote Franse steden vinden er ‘s avonds volksvergaderingen plaats. Maar ook buiten Frankrijk spreekt NuitDebout tot de verbeelding. In Brussel is de Kunstberg de plaats waar activisten samenkomen om te vergaderen. In Luik en Gent waren er ook reeds bijeenkomsten. In Athene vond er een solidariteitsbetoging plaats.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

take down
the paywall
steun ons nu!