In Zimbabwe hebben slechts 4 op 10 meisjes tussen 15 en 19 jaar in 2015 een HIV-test gehad. Zij zijn de meest kwetsbare groep voor besmetting (Jeffrey Moyo/IPS)

Zorgwekkende afname steun VN tegen HIV/AIDS voor arme landen

Het VN-Programma voor de Bestrijding van HIV/AIDS roept lage- en middeninkomenlanden op om hun financiering voor HIV-bestrijding te verhogen met 6,1 miljard dollar tegen 2020. Rijkere landen zouden hun huidige bijdrage moeten verhogen met 2,8 miljard.

dinsdag 12 april 2016 20:36
Spread the love

Annah Sango uit Zimbabwe is jongerenadviseur van het Global Network for Young People Living with HIV, zegt dat het voor jonge meisjes erg moeilijk is om veilige seks te eisen, zelfs binnen hun huwelijk. “Ze zijn als gevolg kwetsbaar voor seksueel overdraagbare ziekten, ongewenste zwangerschappen en gendergeweld.”

HIV (Human Immunodeficiency Virus) is een virus. Het valt het menselijke immuniteitssysteem aan en de besmette persoon wordt daardoor kwetsbaar voor gevaarlijke infecties, waaronder AIDS. Er bestaat nog steeds geen genezende remedie tegen HIV, maar een besmet persoon kan wel met succes lange tijd behandeld worden en het virus onder controle houden. HIV kan een besmet persoon jarenlang beschadigen zonder dat die er iets van merkt. Dit maakt vroege detectie van het virus zo essentieel, om effectieve behandeling mogelijk te maken.

AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome) is een ziektebeeld met een grote variatie aan symptomen (een ‘syndroom’). AIDS ontwikkelt zich in het lichaam wanneer HIV het immuniteitssysteem zwaar beschadigd heeft en wordt merkbaar door de symptomen van andere infecties, waar het lichaam zich niet langer tegen kan verzetten. Die secundaire besmettingen kunnen daardoor dodelijk worden (longontstekingen, tuberculose, bepaalde kankers…), omdat klassieke medicatie niet meer werkt omwille van de AIDS-besmetting.

In Afrika ten zuiden van de Sahara worden wekelijks zo’n tweeduizend meisjes en jonge vrouwen besmet met HIV, zegt Marama Pala, voorzitter van de International Community of Women Living with HIV, tijdens een hoorzitting met burgerorganisaties bij de VN op 6 april 2016. “Vermindering van de financiële bijdrage van de VN leidt er toe dat de strijd tegen de complexe culturele en sociale oorzaken van HIV-besmetting onder jonge vrouwen minder prioriteit krijgt”, aldus Pala.

Duurzaam antwoord

Javier Hourcade Bellocq van de International HIV/AIDS Alliance zei daar dat grotere afhankelijkheid van eigen binnenlandse financiering door arme landen betekent dat de bescherming van andere kwetsbare groepen in het gedrang komt. “De cruciale vraag is of een regering in Azië of Latijns-Amerika in staat is om extra geld te verschaffen voor een organisatie die zich inzet voor sekswerkers of voor belangenbehartiging. Waarschijnlijk is dat niet het geval”.

“De internationale gemeenschap heeft een taak in het garanderen dat HIV-programma’s de meest kwetsbare bevolking bereiken, vooral in die landen die het minst in staat zijn een alomvattend antwoord op HIV te bieden”, volgens een woordvoerder van UNAIDS, het VN-Agentschap voor de bestrijding van HIV/AIDS.

Bron: Plan for Poorer Countries to Fund HIV Response Raises Concerns

take down
the paywall
steun ons nu!