Actie tijdens de DSEI wapenbeurs in 2015

Dag twee: Rechter gooit argumenten openbare aanklager van tafel

dinsdag 12 april 2016 22:04
Spread the love

De tweede dag van de rechtszaak startte met goed nieuws. De openbare aanklager probeerde er alles aan te doen om een politieke rechtszaak te vermijden. Haar argument dat een openbare weg nooit voor een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid kan gebruikt worden, werd door de rechter van de tafel geveegd. Dit opent de weg naar een rechtszaak waar de wapenhandel op de beklaagdenbank zit.

Verschillende van de beklaagden getuigden vandaag in de rechtszaal waarom ze actie ondernamen.

“What do you think a tank is gonna be used for? To put on your front porch? It is made to kill people.”, zei Tom Franklin, één van de beklaagden, na herhaaldelijk aandringen van de openbare aanklager of Tom écht dacht dat de tank die hij blokkeerde gebruikt ging worden in een oorlogssituatie.

De openbare aanklager pruttelde tegen dat de tank die Tom blokkeerde op dat moment geen overtreding begin. Hij antwoordde hierop “It was in preparation for a crime, therefore it was committing a crime because it was in preparation of a crime.

De Saoedische luchtmacht bombardeert al maanden in Jemen met desastreuze gevolgen. Burgerinfrastructuur is vernietigd, een vluchtelingenkamp werd gebombardeerd, duizenden mensen zijn omgekomen. Voor de beklaagden was dit een belangrijke reden om actie te ondernemen. Angela Dichtfield, een andere beklaagde, zei hierover tijdens haar getuigenis “I was concerned that…. The news was just breaking about them [wapens] being used in Yemen, where they were being targeted at hospitals and schools, and they are being used to oppress, to stop protesters in Bahrain.”

Het Verenigd Koninkrijk is één van de grootste exporteurs van wapens naar Saoedi Arabië. Op de DSEI wapenbeurs was een militaire delegatie van de Saoedi Arabië dan ook aanwezig.

De rechtszaak gaat morgen verder. Olly Sprague van Amnesty International is één van de expertgetuigen die zal spreken over de illegale wapens verkocht op de DSEI wapenbeurs. Ook Isa al-Aali, een politieke vluchteling die gemarteld werd door de Bahreini veiligheidsdiensten en één van de beklaagden, zal getuigen waarom hij actie ondernam aan de DSEI wapenbeurs in 2015.

take down
the paywall
steun ons nu!