'Esmeralda' (pseudoniem) – hier met dochtertje 'Sara' – kreeg het statuut van vluchteling in Mexico, samen met haar man en drie andere kinderen, nadat ze aan criminele bendes waren ontsnapt in El Salvador (UNHCR)

Geweldspiraal Centraal-Amerika jaagt duizenden op de vlucht

Het aantal vluchtelingen uit Centraal-Amerika blijft toenemen. Nooit eerder sinds de jaren 1980 waren zoveel mensen op de vlucht in de regio.

maandag 11 april 2016 14:07
Spread the love

Alleen al in Mexico vroegen vorig jaar 3423 mensen asiel aan, een stijging met 65 procent ten opzichte van 2014 en met 164 procent ten opzichte van 2013. De meeste vluchtelingen in Mexico zijn op doortocht naar de VS en komen uit El Salvador en Honduras. Het aantal Salvadoraanse vluchtelingen is er verviervoudigd in amper twee jaar tijd.

Nooit eerder sinds de jaren 1980, toen burgeroorlogen Centraal-Amerika teisterden, waren zoveel mensen er op de vlucht voor geweld. Veel mensen vluchten voor de toenemende straatcriminaliteit van georganiseerde bendes. In Latijns-Amerika woont 8 procent van de wereldbevolking, maar toch is de regio goed voor een derde van alle moorden ter wereld.

Centraal-Amerika spant de kroon. Drie van de vijf landen ter wereld met het hoogste aantal moorden per 100.000 inwoners liggen in Centraal-Amerika: Honduras, Belize en El Salvador. Guatemala staat op de achtste plaats van die internationale rangschikking. Ook andere Centraal-Amerikaanse landen zien het aantal vluchtelingen stijgen. Costa Rica telt vandaag ook al 3616 vluchtelingen, de meeste uit El Salvador.

De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, maakt zich zorgen over het snel toenemende aantal kinderen en vrouwen die alleen op de vlucht gaan. “Zij krijgen te maken met gedwongen rekrutering door misdaadbendes en met seksueel en gendergerelateerd geweld en met moord”, zegt UNHCR-woordvoerder Adrian Edwards.

Bron: UNHCR calls for urgent action as Central America asylum claims soar

take down
the paywall
steun ons nu!