Dag één: solidariteitsdemonstatie bij start proces van beklaagde vredesactivisten

Dag één: solidariteitsdemonstatie bij start proces van beklaagde vredesactivisten

maandag 11 april 2016 22:48
Spread the love

Vandaag, maandag 11 april, ging de eerste dag van de rechtszaak tegen de acht vredesactivisten van gang in het Verenigd Koninkrijk. De acht worden beschuldigd van het blokkeren van een weg. Tientallen mensen daagden op om hun steun te betuigen met een spandoek die luidde “UK exporting conflict en repression”.

De dag van de rechtszaak zelf verloopt in algehele chaos. De rechtszaak start uren later dan voorzien, er is niet genoeg plaats in de rechtzaal om alle beklaagden een plaats te geven en wanneer de openbare aanklager videobeelden wilt tonen, blijken die beelden niet afgestemd te zijn op een Windows besturingssysteem. “Luckily we prepare our actions better”, fluistert één van de medebeklaagden me toe

In september 2015 gingen honderden mensen, waaronder ook enkele Belgen, over tot geweldloze actie aan de DSEI wapenbeurs, één van de grootste wapenbeurzen ter wereld. Voor verschillende dagen op rij werd de weg urenlang geblokkeerd waardoor militair materiaal niet tot aan de wapenbeurs geraakte. Niemand van de beklaagden ontkent deze feiten. In tegendeel. Er zijn goede redenen om actie te ondernemen aan de DSEI wapenbeurs. Elk jaar worden dictatoriale regimes zoals Saoedi Arabië en landen in oorlog zoals Irak ontvangen (klik hier voor meer info).

“Wij pleiten onschuldig.” zegt Bram Vranken van ikstopwapenhandel.eu. “Het Britse rechtssysteem laat toe dat een wet overtreden wordt om een grotere misdaad tegen te gaan. Dat was precies wat wij met onze actie probeerden te doen.”

De openbare aanklager wil nog voor de aanvang van de eigenlijk rechtszaak deze argumentatie van de tafel vegen door te stellen dat het blokkeren van de snelweg nooit “redelijk” kan zijn, ook niet in het geval van ernstige mensenrechtenschendingen of misdaden tegen de menselijkheid.

Voorlopig lijkt de rechter niet geneigd te zijn de argumenten van de openbare aanklager te volgen, toch valt de uiteindelijke beslissing pas morgen. Meer info volgt snel!

Zie ook dit artikel van de Britse krant The Guardian voor meer info.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!