Nuit Debout in Brussel

Als het regent in Parijs, dan druppelt het in Brussel. Net zoals in Parijs kwamen de voorbije dagen in Brussel jongeren bijeen om tot in de vroege uurtjes te vergaderen en te discussiëren. De protestbeweging ?#?NuitDebout? lijkt zo ook een beetje over te slaan naar ons land. Gisterenavond werd er verzamelen geblazen op de Kunstberg.

vrijdag 8 april 2016 09:37
Spread the loveHet deed wat denken aan de volksvergaderingen van Occupy en de Indignados uit 2011: jongeren die samenkomen op pleinen om er te discussiëren over maatschappij en politiek. Een horizontale discussie waarbij iedereen die dat wil het woord mag nemen. Klein verschil: deze volksvergadering gaat door tot in de vroege uurtjes. Zoals de naam van de uit Frankrijk overgewaaide protestbeweging suggereert: het is de bedoeling een nachtje buiten door te brengen.

De eerste Nuit Debout in Brussel vond woensdag (6/4) plaats op het Barricadenplein in Brussel. Gisteren (donderdag 7/4) werd er verhuisd naar de Kunstberg. Zowel eergisteren als gisteren daagden telkens een tweehonderdtal mensen op. Ook voor vanavond wordt opgeroepen om samen te komen op de Kunstberg.

Voorlopig is het moeilijk in te schatten waar deze prille beweging heen gaat. Het gaat om spontane bijeenkomsten waar weinig organisatie achterzit. De beweging lijkt mee te surfen op de golf van Franse protesten, maar ent zich ook op de verontwaardiging die deze week ontstond rond de Panama Papers. Eén ding is wel zeker: er broedt iets in Brussel.
dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!