Verontwaardigde media: de ene blokkade is de andere niet

Voor de zesde dag op rij worden snelwegen geblokkeerd door vrachtwagenbestuurders die zo protesteren tegen de kilometerheffing. De berichtgeving daarover is opmerkelijk, zeker als je vergelijkt met de mediastorm na de blokkade van enkele vakbondsmilitanten in oktober van vorig jaar.

woensdag 6 april 2016 15:44
Spread the love

Het opmerkelijkste bericht staat vandaag in La Meuse. De krant beschrijft een incident op de E411 nabij Habay in de provincie Luxemburg. Een vrouw die uren stond aan te schuiven, moest 100 euro betalen aan een vrachtwagenchauffeur voor ze door mocht. Ze weigerde in te gaan op het voorstel en bleef dus gewoon staan.

De intro van het artikel is er eentje om in te kaderen. “Men kan voor of tegen de acties zijn van de vrachtwagenchauffeurs. Maar we moeten toch echt benadrukken dat 99,9 procent van hen eerlijke werknemers zijn die hun rechten verdedigen. Maar, zoals overal, is er altijd wel een zwart schaap te vinden.” Daarna pas volgt de getuigenis van de vrouw.

Geen enkele andere krant nam het bericht over. Beeld u eens in wat voor mediastorm dit bericht zou veroorzaakt hebben, mocht de dader een vakbondslid geweest zijn?

In oktober vorig jaar organiseerde de Waalse vleugel van de socialistische vakbond ABVV een staking. Een veertigtal militanten bezette ook even de E40. Volgens de directie van een ziekenhuis stierf een vrouw omdat haar chirurg in de file stond.

Dat nieuws domineerde een weeklang alle media. Het leidde tot een stevig politiek debat waarin zelfs de premier zich moeide. Die ene actie bleef ook niet zonder gevolgen. De vakbonden en werkgevers moesten nieuwe afspraken maken rond het stakingsrecht en verschillende regeringspartijen dreigden een wettelijk initiatief te nemen als dat overleg niets opleverde.

Ja, maar daar bij die actie vielen toch onrechtstreeks slachtoffers? Klopt en dat wordt nog altijd onderzocht door het gerecht. Maar ook bij de blokkades van de vrachtwagenchauffeurs vielen al slachtoffers. Een auto reed in op een stilstaande vrachtwagen in Gozée. De chauffeur van de auto werd gewond naar het ziekenhuis afgevoerd.

“Geblokkeerd, heren vrachtwagenchauffeurs laat ons werken. Mijn patiënten wachten”, zo liet een arts weten aan RTL. Verschillende tankstations zitten ondertussen door hun voorraad heen. Gevreesd wordt dat ambulances moeite zullen hebben om hun bezinetank te vullen.

Werkgevers

Toch leidden de blokkades niet tot woeste editorialen. Niet dat er geen aandacht aan wordt besteed. Het Laatste Nieuws schrijft vandaag: “De kilometerheffing voor vrachtwagens blijft de gemoederen verhitten bij vrachtwagenchauffeurs.” Maar dat artikel staat op … pagina 14 (met een neutraal introotje op de voorpagina).

De vice-voorzitter van MR Jean-Luc Crucke illustreert mooi die dubbele standaard. Na de blokkade van oktober zei hij op de RTBF: “Het is niet op straat dat men wetten maakt.” Vandaag roept hij volgens diezelfde zender de vrachtwagenchauffeurs op om tot de finish door te gaan met hun acties.

Naar de reden voor het grote verschil in de berichtgeving en in de politieke reacties is het niet ver zoeken. Werkgeversorganisatie UPTR schaart zich achter de actievoerders. Febetra, die andere transportfederatie die ook heel hard tegen de kilometerheffing gekant is, roept de chauffeurs op om de blokkade-acties stop te zetten. Maar dat gebeurt in voorzichtige bewoordingen. “De blokkades zijn voor TLV en Febetra niet het juiste antwoord op deze problemen. De vervoerders die in Wallonië de weg blokkeren, maken het voor hun collega’s nog moeilijker om succesvol hun bedrijf verder te ontwikkelen.”

De verontwaardiging die actievoerders opwekken in de media en bij politici is dus afhankelijk van het figuurlijke petje dat ze dragen. Zelden werd dat op een duidelijker manier geïllustreerd.

take down
the paywall
steun ons nu!