Nuit Debout: de prille Franse lente

Na de heel grote betogingen van 31 maart trokken Franse jongeren opnieuw de straat op. In verschillende steden werd betoogd en ook de actie #NuitDebout gaat door. Sinds donderdag bezetten honderden jongeren de place de la République in Parijs. De beweging sloeg de voorbije dagen over naar andere pleinen in Frankrijk.

dinsdag 5 april 2016 18:07
Spread the love

Uit een opiniepeiling van de krant Le Parisien blijkt dat 78 procent van de Franse jongeren de wet-El Khomri (genoemd naar de Franse minister van Arbeid) niet zien zitten. Een draagvlak hebben de honderdduizenden manifestanten dus zeker wel.

De wet bouwt een heel aantal verworvenheden van werknemers af en verhoogt de flexibiliteit. Dat de vakbonden storm lopen tegen zo’n wet viel te verwachten, maar deze keer zijn het vooral de jongeren – scholieren, studenten en beginnende werknemers – die voorop marcheren.

Vorige donderdag kwamen 1,2 miljoen Fransen op straat, een voorlopig hoogtepunt van de beweging. Na afloop begonnen tweeduizend van hen aan een bezetting van de place de la République.

Vrijdagmorgen rond 5u werden de aanwezigen ingesloten door de ordediensten. Het plein werd ontruimd maar even later stonden de actievoerders er opnieuw en ze staan er vijf dagen later nog altijd. Enkele kranten hebben het al over de Franse lente. Er wordt gefluisterd over revolutie, zo stelde een reporter van Le Monde vast.

Op het plein was een groot spandoek te zien: ‘Rêve générale’. Er werd in kleinere groepen gediscussieerd. Eén van de vragen waar de deelnemers van het protest zich het hoofd over braken was: hoe winnen we deze strijd?

Merci patron!

De discussies werden afgewisseld met concerten en ook de onverwachte hitdocumentaire Merci patron! van François Ruffin was er te zien. De film neemt Bernard Arnault, de rijkste man van Frankrijk onder vuur. Die Arnault is ook in ons land niet onbekend nadat hij in 2012 als fiscale vluchteling opdook in Ukkel.

Op het plein gaat het ondertussen al over veel meer dan de arbeidsmarktderegulering. Er wordt gediscussieerd over de slechte huisvesting en het alles overheersende veiligheidsdiscours.

“Al maanden moeten wij een oorlogszuchtig discours ondergaan dat ons niet aanstaat, want het zijn hun oorlogen en het zijn onze doden, de slachtoffers van 13 november. Maar kijk, de winterslaap is voorbij en we bevinden ons eindelijk op straat met mensen die we niet kennen maar met wie we over de essentiële dingen kunnen praten”, legt Thibaud uit in Le Monde.

“Wij staan recht, premier Valls zit op zijn knieën”, wordt er gescandeerd. Voor de pleinbezetters was dit trouwens 35 maart. Het is een gimmick geworden. “Als het moet , slaan we heel april over.”

De pleinbezettingen hebben voorlopig niet de omvang van de indignado’s in Spanje laat staan Egypte of de media-uitstraling van Occupy Wall Street. Maar het protest houdt wel aan. Dinsdag begon het parlement de bespreking van de amendementen op de wet en waren er toch weer 150 lycea geblokkeerd door de leerlingen, aldus de scholierenbeweging UNL. En vanavond is er dus weer Nuit Debout. De initiatiefnemers uit Parijs hopen dat veel andere steden het voorbeeld zullen volgen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!