Deze installatie van het Amerikaanse bedrijf Halliburton mengt chemische stoffen in het water dat in de bodem wordt gepompt om de bodemgesteentes te breken ('fracking') (Joshua Doubek/CC)

Aardbevingen door fracking bedreigen miljoenen Amerikanen

Steeds meer Amerikanen wonen in risicogebied voor aardbevingen, die door de mens zijn veroorzaakt, blijkt uit een rapport van de Amerikaanse Geologische Dienst. Grote schuldige is de schaliegaswinning, die al jaren aan een sterke opmars bezig is in de VS.

donderdag 31 maart 2016 14:35
Spread the love

De Amerikaanse overheidsdienst Geological Survey (USGS) publiceerde voor het eerst een kaart waarop niet alleen het risico op natuurlijke aardbevingen is weergegeven, maar ook het risico op aardbevingen die door de mens worden veroorzaakt. Daaruit blijkt dat grote delen van de VS die tot voor enkele jaren zeer stabiel waren nu evenveel risico lopen op bevingen als het instabiele Californië.

Volgens deze kaart leven nu zeven miljoen Amerikanen in gebieden die kwetsbaar zijn voor door fracking veroorzaakte natuurlijke aardbevingen, waaronder de staten Oklahoma, Kansas, Texas, Arkansas, Colorado en Alabama. “In de voorbije vijf jaar heeft de USGS frequente bevingen en schade vastgesteld in deze zes staten, voornamelijk als gevolg van onnatuurlijke bevingen”, zegt Mark Petersen van de USGS. “Ook op een speciale website van de dienst werden duizenden berichten verzameld van burgers die bevingen vaststelden in die staten, waaronder 1.500 rapporteringen van ernstige beving of schade.”

De bevingen zijn meestal relatief bescheiden – ongeveer 3 op de schaal van Richter – maar zijn in sommige gevallen veel krachtiger. Zo was er in 2011 in Oklahoma een door fracking veroorzaakte natuurlijke aardbeving met een kracht van van 5,6 op de schaal van Richter. Deze onnatuurlijke aardbevingen worden veroorzaakt door fracking voor de winning van olie of gas, vooral door het injecteren van het afvalwater uit de fracking naar de diepere grondlagen.

Fracking (voluit ‘hydraulic fracturing’) is het breken van bodemgesteente onder hoge druk). Het is een techniek die er in bestaat onder hoge druk vloeistoffen in de bodemgesteentes te pompen. Om dat breekproces te versnellen worden allerlei chemicaliën in dat pompwater toegevoegd. Daarna komt gas en/of olie vrij uit de gebroken gesteentes, dat vervolgens wordt opgepompt, samen met de breekvloeistof. De breekvloeistof wordt vervolgens van de olie en/of het gas gescheiden en opnieuw in dezelfde grondlagen gepompt om er van af te zijn. De hierbij veroorzaakte voortdurende volumewijzigingen in de bodem veroorzaken holtes en bewegende gesteentes die gaan verschuiven of in elkaar klappen en zo aardbevingen veroorzaken (nvdr)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!