Oliebedrijven profiteren van subsidies voor duurzame energie

Oliebedrijven profiteren van subsidies voor duurzame energie

Suncor, het grootste Canadese bedrijf voor de extractie van olie uit teerzand, wil enkele wind- en zonneparken ontwikkelen in de provincie Alberta. Het bedrijf beweert hernieuwbare energie te zien als "belangrijk onderdeel van een duurzame energietoekomst." Die investering wordt echter grotendeels gefinancierd door subsidies van de provinciale overheid.

woensdag 30 maart 2016 15:39
Spread the love

Suncor wil nieuwe windparken opzetten met een totale capaciteit van 440 megawatt en zonneparken voor in totaal 240 megawatt. Steve Williams, ceo van Suncor, zei in maart 2015tijdens een bijeenkomst van Ecofiscal Canada dat “de klimaatverandering een feit is en dat niets doen geen optie is.” Het bedrijf, dat vooral actief is in de uiterst vervuilende teerzandolie-industrie, investeerde in 2002 reeds in zes windmolenparken. Investeringen in zonne-energie zijn nieuw voor het bedrijf.

In maart 2016 liet ook oliebedrijf Shell weten dat het wil investeren in windparken voor de Nederlandse kust. Voor deze projecten heeft de Nederlandse overheid miljarden aan subsidies beschikbaar gesteld. De interesse van oliebedrijven in wind- en zonne-energie heeft volgens Jamie Bonham, onderzoeker bij NEI Investments, ook te maken met de lage olieprijs. Investeringen in olie leverden lange tijd veel meer op dan investeringen in schone energie, zegt hij in de Canadese krant The National Observer.” De olieprijs verandert dat, en maakt deze projecten weer aantrekkelijk.”

De betrokken bedrijven doen dit om hun imago op te smukken en om mee te profiteren van de ruime subsidies die overheden ter beschikking stellen voor investeringen in duurzame energie. De Canadese provincie Alberta lanceerde in januari 2016 een initiatief om zonne-energie in de provincie van de grond te krijgen. Ook hier kunnen producenten rekenen op ruime overheidssubsidies.

 

take down
the paywall
steun ons nu!