‘Helemaal Alleen’: comedy als remedie tegen depressie

‘Helemaal Alleen’: comedy als remedie tegen depressie

Dit jaar staat Youssef El Mousaoui tien jaar op de planken als komiek. Al had het niet veel gescheeld of hij lag tussen zes planken. Financiële en relationele problemen brachten hem in een depressie en zelfmoord was een optie. Toch wist hij het zwarte beest te verslaan. “Ik begon over m'n problemen te praten tijdens mijn optredens en besloot er een hele nieuwe show aan te wijden.”

vrijdag 25 maart 2016 15:37
Spread the loveIn ‘Helemaal Alleen’ benoemt El Mousaoui enkele van zijn demonen: depressie en burn-out. (Foto © Stefan Lambrechts)

Dit jaar staat Youssef El Mousaoui tien jaar op de planken als komiek. Al had het niet veel gescheeld of hij lag tussen zes planken. Financiële en relationele problemen brachten hem in een depressie en zelfmoord was een optie. Toch wist hij het zwarte beest te verslaan. Ik begon over m’n problemen te praten tijdens mijn optredens en besloot er een hele nieuwe show aan te wijden.

Eerst wou Youssef El Mousaoui een heel andere voorstelling brengen. Over actualiteit, de situatie in de wereld op politiek vlak,… “Ik heb zelfs met Dyab Abou Jahjah afgesproken om te praten over de ontstaansgeschiedenis van het Ottomaanse rijk. Ik ging er vanalles over vertellen, maar besloot al mijn voorbereidingen weg te gooien en mijn persoonlijke demonen in een show te gieten.”

In ‘Helemaal Alleen’ benoemt hij die demonen: depressie en burn-out. “Omdat ik na mijn echtscheiding met financiële problemen kampte, was ik genoodzaakt om te blijven optreden, ook al voelde ik me op dat moment steeds slechter. In het begin was het vooral frustrerend. Je blijft gewoon verder grappen maken op het podium terwijl je depressief bent.”

Op een gegeven moment wou El Mousaoui open kaart spelen met het publiek. “Gaandeweg begon ik meer te vertellen over mijn problemen, met een kwinkslag uiteraard. Verrassend genoeg sloeg het aan. Daarom besloot ik om, samen met mijn vriend en theatermaker Mattias De Paep, er een hele show over te schrijven”, vertelt hij.

Taboe rond depressie

Het resultaat is een ideale balans tussen humor en tragedie. Met ‘Helemaal Alleen’ hoopt spraakwaterval El Mousaoui het taboe dat heerst rond depressie te doorbreken. Hij merkt dat hij iets kan betekenen voor zijn publiek. “Na de show kreeg ik veel warme reacties en mensen sturen me nu via Facebook ook berichtjes met gelijkaardige verhalen. Als ik kan helpen door te luisteren, doe ik dat graag.”

Vlamingen staan bekend als binnenfretters. Marokkaanse Belgen zijn dat volgens El Mousaoui  evenzeer. “Iedereen heeft schrik van roddels. Maar trek u daar niks van aan! Mijn advies is dan ook: praat erover. Ik hoop deze voorstelling in samenwerking met de Zelfmoordlijn te kunnen brengen en wil er graag, in een aangepaste versie, mee naar scholen trekken.”

Een komiek zoals een ander

Ondanks de moeilijke thematiek, heeft de Antwerpenaar ook iets te vieren. Tien jaar geleden maakte hij zijn entree als de eerste Vlaamse komiek met Marokkaanse roots. Een titel die hij met trots heeft gedragen, maar waar hij nu stilaan vanaf wil. “In het begin heb ik mezelf zo geprofileerd, omdat ik wist dat het extra publiciteit zou opleveren. Mensen waren ook nieuwsgierig omdat ik de eerste was. Maar na tien jaar weet ik dat ik meer ben dan enkel de Marokkaanse komiek. Ik ben gewoon komiek zoals alle anderen.”

Toch is wat extra concurrentie welgekomen, want na tien jaar is hij naast de eerste nog steeds nagenoeg de enige Marokkaanse Belg in het humorlandschap. “Er zijn hier en daar wel andere comedians met allochtone roots, maar daar hoor je toch bitter weinig van. Je hebt wel Kamal Kharmach natuurlijk, die lijkt nu wel door te breken.”

Concurrentie zou hem scherp houden, grapt hij: “Ik weet nu niet altijd of mensen naar mij komen kijken omdat ze me goed vinden, of omdat ze geen andere keuze hebben als het op allochtone komieken aankomt. Toen ik tien jaar geleden begon, dacht ik eerlijk gezegd dat ik het maar twee jaar ging volhouden, net zolang tot de hype van ‘de eerste’ zou overwaaien. Maar ik weet een divers publiek te blijven boeien en zolang de mensen blijven komen, blijf ik doorgaan.”

Youssef El Mousaoui tourt de komende maanden met zijn show ‘Helemaal Alleen’. Meer info op: www.onemanshows.be

© 2016 – C.H.I.P.S. StampMedia – Anouk Torbeyns

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!