Opinie -

Avondwakes tegen terreur worden een Brussels ritueel

Cultuurfilosoof Lieven De Cauter had op de 22ste maart van het jaar 2016, kort voor middernacht, een visioen van hoe Brussel de oorlog tegen de terreur won... Verslag van onze reporter ter plaatse.

woensdag 23 maart 2016 01:02
Spread the love

Uit welingelichte bron vernamen wij dat een aantal buurtbewoners van verscheidene gemengde wijken in Brussel, met overwegend inwoners van Marokkaanse afkomst, het initiatief hebben genomen om, in de nasleep van de aanslagen in Brussel, “couscous-wakes” in te richten, om met kaarsen en met een maaltijd als symbool van broederschap en ‘gezelligheid’, van sociabiliteit, van urbaniteit, van eenheid, als stadsbewoners, als Brusselaars, als oude en nieuwe Belgen, samen te komen.

Het motto van de initiatiefnemers was, naar hun eigen zeggen: ‘Laten we deze nood, deze noodtoestand aangrijpen om nu echt eens samen aan tafel te gaan zitten. Bij een van de rijkste volksgerechten van het nieuwe Brussel’.

Het is begonnen in Laken… Aan het monument van de Arbeid, misschien omdat het een kruispunt was aan het kanaal (waar naar het schijnt alle problemen van Brussel samenkomen) kwamen op een avond de buurtbewoners, blank en gekleurd, samen om bij kaarslicht een couscous te delen, op uitnodiging wel te verstaan van de buurtbewoners.

Het format werd algauw een Brusselse ‘auberge espagnole’: iedereen bracht wat van zijn eigen keuken mee om te delen. En de couscous wakes werden omgedoopt tot Brusselse avondwakes…pic nic the evening streets.  

Een mooi visoen. Ik bespreek het morgen met mijn buren. Jij toch ook? Als jij begint, doe ik het zeker, overmorgen, beloofd.

Ik zal beginnen met het te posten op mijn facebook wall. Wie weet… wie weet durf ik het publiceren op DeWereldMorgen.be, morgen. Ik moet er eerst nog een nachtje over slapen. Maar het is … a wild idea, isn’t it? Ik zie het zo voor mij. Ingetogen en intens. Zoals een begraafenismaaltijd eerst, maar na verloop van enige weken werd het de trots van onze stad. Hoe wij de oorlog tegen de terreur wonnen. Ja, we haalden de geschiedenisboeken, met onze stomme couscous en andere wereldgerechten straatfeesten, want een keer het een vast ritueel was geworden, werd het algauw wereldberoemd. Het stond in Time Magazine. How the City of Brussels won the war on terror.  De avondwakende Brusselaar was persoonlijkheid van het jaar in 2016.

Morgen beter. In elk geval: morgen meer. Het is om bij te wenen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!