De moord op Berta Cáceres op 2 maart 2016 haalde het wereldnieuws: Cáceres was bekend als oprichtster en leider van de Consejo Civico de Organizaciones Populares e Indigenas de Honduras (Burgerraad van Inheemse Volken van Honduras – COPINH). Zij won in 2015 nog de prestigieuze Goldman Environmental Prize, ook wel de groene Nobelprijs genoemd.
Amper twee weken naar haar dood, maakt Honduras zijn reputatie als meest dodelijke land voor activisten opnieuw waar. Op 15 maart 2016 werd Cáceres’ collega Nelson García vermoord. De 38-jarige activist was ook actief bij COPINH en zette zich in voor de rechten van inheemse volken. Hij werd in het gezicht geschoten toen hij na een demonstratie terugkeerde naar zijn huis in Río Lindo, op zo’n 150 kilometer van de plek waar Cáceres is vermoord.
Als gevolg van deze tweede moord hebben reeds twee Europese ontwikkelingsbanken hun activiteiten in Honduras stopgezet: de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO en het Finse FinnFund. FMO was een van de financiers van de Agua Zarca-dam, een project waartegen COPINH zich verzet. COPINH wordt voortdurend afgedreigd door de politie. Verschillende medewerkers werden urenlang eerder al vastgehouden, ondervraagd en mishandeld. Centra van de organisatie worden door de politie bespioneerd.
Bronnen:
Dutch bank suspends Honduran hydro scheme after second activist murdered
It Takes Two Dead Activists for Banks to Suspend Funding for Honduran Project
Banks pull funding from Honduran dam project after second activist is murdered