Een groep Chileense vrouwen staat klaar om naar het parlement te gaan, waar de zitting over de legalisering van abortus aan de gang is op 17 maart 2016. “Wij willen geen bloemen. Wij willen rechten.” (Fátima Castro/IPS)

Abortus niet meer strafbaar in Chili

Na 26 jaar democratie en 14 lange maanden van intense debatten heeft het Chileense parlement een nieuwe abortuswet goedgekeurd. Abortus is dan niet langer strafbaar als het leven van de moeder in gevaar is, de foetus niet levensvatbaar is of de zwangerschap een gevolg is van verkrachting.

maandag 21 maart 2016 16:05
Spread the love

De Chileense Kamer van Afgevaardigden keurde de nieuwe wet op abortus goed, maar daarmee is legale abortus nog niet definitief verworven. De Senaat kan de wet nog inperken, maar ook daar beschikt de regering over een meerderheid. Het Grondwettelijk Hof kan de wet nadien wel nog gedeeltelijk of volledig ongeldig verklaren.

“Een historische stap”, zegt parlementslid Karol Cariola. J”arenlang werd het debat gedomineerd door conservatieve krachten”, zegt ze. “Door deze stap decriminaliseren we vrouwen die vandaag als misdadigers worden beschouwd, vrouwen die in deze situatie terechtkomen nadat ze verkracht zijn, de marteling ondergaan van een foetus in hun buik waarvan ze weten dat die bij de geboorte zal sterven, of wanneer hun eigen leven in gevaar komt door hun zwangerschap.”

“Een historische vooruitgang”, zegt ook sociologe Claudia Dides, directeur van Miles, een organisatie die voor reproductieve rechten van vrouwen ijvert. “Het is de eerste keer sinds de terugkeer van de democratie in Chili in 1990 dat de Kamer van Afgevaardigden over een abortuswet stemt.”

Michelle Bachelet



Michelle Bachelet

Deze wet is een van de grote projecten van de tweede ambtstermijn van socialistisch presidente Michelle Bachelet, die sinds 2014 verkozen is en van 2006 tot 2010 het land al eens eerder bestuurde. “Dit wetsvoorstel legt niemand iets op”, zei Bachelet na de goedkeuring in het parlement.

 

“Het maakt dat elke vrouw in deze omstandigheden zelf een beslissing kan nemen, in overeenstemming met haar waarden, principes, overtuigingen en haar persoonlijke en familiale situatie. Die beslissing zal nu een passende begeleiding krijgen.” Michelle Bachelet was 2010 en 2014 directeur vande organisatie United Nations Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women (UN-Women), die ijvert voor vrouwenrechten.

Nog helemaal verboden in zes landen

Therapeutische abortus kon reeds meer dan een halve eeuw in Chili, tot de militaire dictatuur in 1989 elke vorm van abortus terug strafbaar stelde. Het regime van dictator Augusto Pinochet nam die maatregel toen het al op weg was naar de uitgang, nadat het in 1988 een referendum had verloren om aan de macht te kunnen blijven.

Door deze wet van 1989 werd Chili een van de zes landen ter wereld die elke vorm van abortus verbieden en criminaliseren. De vijf andere zijn El Salvador, Nicaragua en de Dominicaanse Republiek in Latijns-Amerika, Malta en Vaticaanstad in Europa.

Officiële cijfers zijn er niet maar volgens medische experts worden in Chili jaarlijks minstens 335.000 illegale abortussen uitgevoerd. Volgens een opiniepeiling in februari 2016 is drie kwart van de Chilenen voorstander van een legalisering van abortus.

Bron: Chile celebra importante avance en despenalización del aborto

take down
the paywall
steun ons nu!