‘Mensen informeren over hun rechten geeft me erg veel voldoening’

‘Mensen informeren over hun rechten geeft me erg veel voldoening’

maandag 21 maart 2016 15:18
Spread the loveOnderschrift

Tot 28 maart kunnen er nog lijsten voor de sociale verkiezingen ingediend worden. Van dan af gaat het in rechte lijn naar de verkiezingsdag. De aftrap voor de verkiezingscampagne geeft ABVV-regio Antwerpen op 2 april in de Schorre in Boom met een speciale dag voor de militanten en hun gezin. Vier jaar geleden, in 2012, was Johan Holemans voor de eerste kandidaat. Johan  is 48 jaar. Hij militeert voor de Algemene Centrale en is lid van de syndicale delegatie bij EPC (Dpp) in Lokeren. We vroegen hem naar de reden van zijn syndicaal engagement.

 

Na de sociale verkiezingen van 2012 kwam je voor het eerst in de Syndicale Delegatie. Waarom was je kandidaat?

Johan: Er was maar 1 kandidaat voor het ABVV. Het inlichten van collega’s over eventuele veranderingen, vragen beantwoorden over het werk en dergelijke spreekt mij aan.

Geef eens een voorbeeld uit je syndicaal werk waarop je heel erg trots bent?

Johan: Mensen informeren over hun pensioenrechten, de situatie in de sociale zekerheid en dergelijke geeft me erg veel voldoening. Maar het gaat soms verder dan enkel informeren. Zo steunden we een collega die in een conflict met zijn directe chefs was terechtgekomen. Ik heb toen, geholpen door de collega’s, een petitie opgestart, mét resultaat. Die actie heeft me trouwens ook meteen een goeie inkijk gegeven in wat er leeft op vloer en welke spanningen (werkdruk) er zijn op de verschillende afdelingen.

Kreeg je soms ook met moeilijkheden af te rekenen?

Johan: Ja, vooral als je iets onderneemt (zoals die petitie) tegen enkele personen.

Hoe word je gesteund in je syndicaal werk?

Johan: De meeste collega’s steunen me in mijn syndicaal werk. Er is altijd wel iemand die zonder zelf na te denken de negatieve commentaren op vakbonden en het ABVV in het bijzonder napraat, maar dat is een kleine minderheid. Naast mijn collega’s kan ik ook steeds terugvallen op mijn centrale en op het ABVV voor informatie, vorming en soms voor gewoon een luisterend oor.

Ben je opnieuw kandidaat voor de verkiezingen van 2016?

Johan: Ja, zowel voor OR als CPBW.

Wil je meer informatie & campagnemateriaal? Dat vind je allemaal op onze speciale website www.abvv2016.be

Vorming voor (nieuwe) kandidaten? ABVV-regio Antwerpen heeft speciale vormingen voor (nieuwe) kandidaten. Zie ons vormingsprogramma op www.abvv-regio-antwerpen.be.

 

take down
the paywall
steun ons nu!