Het Hospital General San Cristobal in Tachira, Venezuela (YVKE Mundial)

Belastingontduiking rijken verhindert ontwikkeling Latijns-Amerika

De rijkste 10 procent van de bevolking van Latijns-Amerika en de Caraïben betaalt gemiddeld slechts 5,4 procent inkomensbelasting. Dat is extreem weinig vergeleken met werkende mensen, stelt ontwikkelingsorganisatie Oxfam. Deze situatie verhindert dat de overheden kunnen investeren in scholen, hospitalen en infrastructuur.

vrijdag 18 maart 2016 10:55
Spread the love

Oxfam presenteerde de cijfers uit zijn rapport Time to Tax for Inclusive Growth  samen met de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caraïbische Gebied (CEPAL). In sommige landen van Latijns-Amerika en de Caraïben betalen mensen die in de hoogste inkomensgroep vallen, tussen slechts 1 en 3 procent inkomstenbelasting. Alleen in Uruguay, Argentinië en Mexico betalen rijken volgens het rapport meer dan 8 procent belasting. Mexico kent het hoogste tarief, meer dan 10 procent.

De auteurs van het rapport stellen dat de overheden in Latijns-Amerika te weinig belastingen innen. Dat heeft tot gevolg dat de meeste landen niet genoeg geld binnenkrijgen om goede basisvoorzieningen voor gezondheidszorg en onderwijs te financieren en om de nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelstelilngen van de VN (SDG’s) te halen.

Massale belastingontwijking

De fiscale systemen in de regio richten zich vooral op consumptiebelastingen zoals belasting over de toegevoegde waarde (btw). Daardoor worden lage inkomensgroepen benadeeld tegenover rijke individuen en bedrijven, staat in het rapport. Die laatsten profiteren bovendien van talloze belastingvoordelen en legale vormen van belastingontwijking.

Simon Ticehurst, Oxfam-directeur voor Latijns-Amerika en de Caraïben, meldt dat tussen 2002 en 2015 het vermogen van multimiljonairs in Latijns-Amerika gemiddeld met 21 procent per jaar gegroeid is. Dat is zes keer sneller dan de groei van het bruto nationaal product (bbp) in dezelfde periode.

Een groot deel van dit vermogen is ondergebracht in belastingparadijzen, waardoor er geen belasting op hoeft te worden betaald. “Het is een schande dat de meeste landen in de regio op steeds meer consumentengoederen belasting heffen, in plaats van belastingontduiking door de rijksten aan te pakken”, zegt Ticehurst.

In het rapport staat dat de overheden “overdreven genereus” zijn als het gaat om het bieden van een gunstig belastingklimaat voor multinationals. CEPAL berekende dat belastingontduiking Latijns-Amerika en het Caraïbische gebied jaarlijks meer dan 284 miljard euro verlies kost.

Bron Oxfam/CEPAL rapport: Time to Tax for Inclusive Growth

take down
the paywall
steun ons nu!