Grote Parade 2015 (foto: Frederik Sadones)
Interview -

De Grote Parade: van verontwaardiging naar verbinding

Met 20.000 marcheerden ze vorige jaar door een kil en uitgeregend Brussel tijdens de allereerste Grote Parade van Hart Boven Hard. Nu zondag willen ze dat cijfer evenaren. Woordvoerder Wouter Hillaert belooft alvast een creatieve parade die een waaier van alternatieven zal uitdragen.

donderdag 17 maart 2016 16:47
Spread the love

“Vorig jaar hebben we 20.000 mensen op de been gekregen achter de baseline ‘Er is wel een alternatief’. Dit jaar maken we van dat laatste woord een meervoud. Er zijn veel alternatieven voor de huidige samenleving die steeds ongelijker wordt. Er zijn tal van mensen in kleine en grote organisaties die elke dag op het terrein actief werken aan deze alternatieven.  We willen al deze mensen samenbrengen vanuit de verbindende filosofie van Hart boven Hard. Als alternatief voor een samenleving die de opdeling zoekt tussen ‘wij’ en ‘zij’ en die de rekening doorschuift naar mensen in kwetsbare posities. Wij geloven veel meer in de kracht van het collectief”, zegt Wouter Hillaert, initiatiefnemer van Hart boven Hard. 

Verontwaardiging

De eerste Grote Parade groeide uit de verontwaardiging over het besparingsbeleid van de nieuwe regeringen. Dit jaar kiest Hart boven Hard voor een positieve boodschap. Wouter Hillaert: “Het is zeker niet zo dat we niet meer putten uit die verontwaardiging over het huidige beleid dat amper antwoorden biedt op de problemen die er werkelijk toe doen en de uitdagingen die op ons afkomen zoals klimaat of ongelijkheid.”

“We willen echter niet alleen verontwaardigd zijn maar ons meer presenteren als burgers en organisaties die zelf ook ideeën hebben over waar het met deze samenleving naartoe kan gaan. Wij zouden bijvoorbeeld kunnen inzetten op openbaar vervoer als een valabel ecologisch alternatief voor de alsmaar langere files.”

“Waarom geven we miljarden uit aan nieuwe gevechtsvliegtuigen als er nog steeds zoveel ongelijkheid is op de arbeidsmarkt? Waarom niet inzetten op de creatie van meer jobs door de invoering van een kortere werkweek, de omslag naar hernieuwbare energie?”

Besparingen

“We kreunen onder de capriolen van een beurseconomie. Eerst wordt er geraakt aan de portemonnee en pas daarna wordt gekeken naar de gevolgen voor de mens achter die portemonnee. Wij willen dat omdraaien. De besparingsideologie wordt altijd verkocht vanuit het idee dat er geen alternatief is terwijl het wel degelijk gaat om heel heldere keuzes. Bijvoorbeeld door te blijven investeren in fiscale voordelen voor vervuilende bedrijfswagens en niet in te zetten op pakweg een stevig fietsbeleid en openbaar vervoer.”

“Of denk aan de taxshift die vooral de portemonnee van de werkende mensen treft en veel minder het grote geld aanspreekt. De vermogensbelasting is één van de alternatieven die we naar voor schuiven. Er zijn heel veel mogelijkheden om zowel de inkomsten te verhogen als bepaalde uitgaven te verlagen.”

Verbinding maakt verschil

“Ons verhaal vertrekt vanuit de vaststelling dat alles verbonden is. Het lukt niet om meer mensen een job te bezorgen als je aan de andere kant geen zero tolerantie instelt tegen racisme en bijvoorbeeld door middel van praktijktesten probeert om mensen met een migratie-achtergrond gelijke kansen te geven zodat ze ook mee aan die economie kunnen trekken.”

“Je kan de hele aanpak van terreur niet los zien van het internationale handelsbeleid. Ook de wat kleinere alternatieven zoals repaircafés hangen vast aan een groot verhaal over hoe we moeten omgaan met onze materialen in een wegwerpmaatschappij. Het is net door dat verbindende dat we het verschil maken. Anders moet de ene dag de zorgsector zijn bezorgdheid uiten over de samenleving en de andere dag de cultuursector. Terwijl de alternatieven die zij voorstellen allemaal in dezelfde richting gaan. We willen die allemaal samenbrengen op één groot platform op de Grote Parade.”

Lokale werkingen

“We hebben nu al 25 actieve lokale werkingen van Hart boven Hard in Vlaanderen en bij de Franstalige tegenhanger Tout autre Chose zijn er nog eens een stuk of tien lokale groepen. Het is enorm snel gegaan. Ik geloof ook dat daar de toekomst van Hart boven Hard ligt. We willen veel meer op lokaal vlak die verbindingen proberen maken en die alternatieven dicht bij de mensen brengen. Zo blijft het niet enkel bij goede ideeën maar kunnen mensen die in hun dagelijks leven uitdragen. Dat is ook onze volgende stap. Als we nog meer willen verbreden zullen we meer moeten inzetten op de versterking van die lokale kernen.” 

Mobilisatie

“Het is altijd heel moeilijk om een paar dagen op voorhand in te schatten wat het zondag zal worden. Maar bij ons bezoek aan de verschillende sociale bewegingen hebben we gezien dat er veel animo was voor het idee om te mobiliseren voor de Grote Parade. We zullen zondag zien hoeveel mensen het samenbrengt in Brussel. We hebben er in ieder geval een heel goed gevoel bij. We hopen op hetzelfde aantal als vorig jaar.”

“We hebben aan iedereen gevraagd om te komen met banners met zijn/haar alternatief. Er zullen ook vuurtorens op het parcours zijn en de betoging zal afsluiten aan de Akenkaai achter de Citroën-garage en het Kaaitheater waar een aantal boten zullen aanmeren met concerten en speeches. Mensen zullen zich niet vervelen. Het zal zeker geen stille optocht worden.”

De Grote Parade vertrekt zondag 20 maart om 14u aan Brussel-Noord, maakt een tocht van 2,5 kilometer langs het Kanaal (onder meer voorbij het Klein Kasteeltje) en sluit tussen 16u en 18u af aan de Akenkaai.

Alle praktische informatie kan je hier vinden.  

Check ook het Facebookevent 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!